Ingezonden persbericht


15 november 2011

CAST presenteert de Architectuurgids Midden-Brabant

Op vrijdag 25 november presenteert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) de Architectuurgids Midden-Brabant, met architectuur in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Dongen, Loon op Zand, Gilze en Rijen, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek. Frits Horvers, de voorzitter van CAST, reikt de eerste exemplaren van de Architectuurgids Midden-Brabant uit aan een aantal wethouders uit de regio.

De Architectuurgids Midden-Brabant staat onder redactie van Hans Ibelings, Leon Sebregts schreef de teksten en de foto's zijn van René de Wit. De gids toont geen doorsnede van de architectuur van Midden-Brabant, maar geeft een beeld van wat het gebied van Waalwijk tot Hilvarenbeek in architectonisch opzicht onderscheidt van de rest van Nederland. Het karakter van de architectuur wordt in deze regio vanaf het midden van de negentiende eeuw bepaald door de prominentie van industrie en van de katholieke kerk. Met het verdwijnen van de industrie en de ontkerkelijking is daar de afgelopen vijftig jaar een nieuwe Midden-Brabantse karakteristiek bijgekomen: de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed. Verder onderscheidt de regio zich door een ruime aanwezigheid van bijzondere woonhuisarchitectuur en zijn er bouwwerken die zo exceptioneel zijn dat ze ongeacht of ze bij een thema passen een plaats verdienen in een gids. Met meer dan 140 projecten en inleidinge n per gemeente over de belangrijkste architectonische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vormt deze publicatie een overzichtelijke leidraad voor het ontdekken van de regio Midden-Brabant.

De presentatie vindt plaats in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat 172-174 te Tilburg tussen 17.00u en 19.00u. Naast het 240 pagina's tellende boek presenteert CAST de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl. De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw gaf ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan opdracht tot het maken van een Layar-applicatie. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon. Verder worden drie zeer recente projecten uit de architectuurgids kort toegelicht: architect Harm Timmermans van Shift Architecture vertelt over zijn ontwerp voor de Faculty Club van Universiteit Tilburg, interieurarchitecte Francine Broos toont haar ontwerp voor een woonhuis en atelier in Loon op Zand en Jurgen Houben van H4D Raadgevende Ingenieurs vertelt over de nieuwe kantoorruimte die hij in de watertoren van Dongen realiseert. Met deze sprekers, de makers van de gids en de aanwezigen spreken we ov er de eigenheid van architectuur in Midden-Brabant en een fototentoonstelling laat een selectie zien van de prachtige fotografie in de gids van René de Wit. De middag wordt gepresenteerd door Frank van Pamelen.

De Architectuurgids Midden-Brabant is nog tot 25 november te bestellen voor de speciale voorintekenprijs van slechts 19,50 euro via www.castonline.nl. Ook tijdens de presentatiebijeenkomst zal het boek nog voor deze prijs te koop zijn. Vanaf 26 november kunt u het boek bestellen via boekhandel Livius in Tilburg voor 22,50 euro en ligt het in de boekhandels.

Programma 25 november 2011

16.30 uur Inloop
17.00 - 19.00 uur Presentatie van de Architectuurgids Midden-Brabant onder het genot van een hapje en een drankje.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze presentatiemiddag via secretariaat@castonline.nl

onder vermelding van 'presentatie architectuurgids' en het aantal deelnemers.

Met dank aan
De totstandkoming van de Architectuurgids Midden-Brabant is mede mogelijk gemaakt door de vaste sponsoren en subsidiënten van CAST en in het bijzonder Midpoint Brabant (REAP)en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.