Universiteit van Tilburg

22 november 2011

Atlas of European Values: Waarden in Oost-en West-Europa groeien naar elkaar toe

ONDER EMBARGO TOT VRIJDAG 25 NOVEMBER 2011 11.00 UUR.

Een ruime meerderheid van de Europeanen juicht Europese eenwording toe, maar weinig Europeanen voelen zich Europees. Er zijn nog steeds grote verschillen in waarden tussen de verschillende Europese regio's (West, Zuid, Centraal en Oost) maar vooral in Centraal-Europa zijn waarden gemoderniseerd. Daardoor groeien waarden in Oost- en West-Europa naar elkaar toe (convergentie). De trend naar meer individuele vrijheid en tolerantie is in West-Europa gestopt. Dat zijn enkele bevindingen uit de Atlas op European Values, die vrijdag 25 november wordt gepresenteerd op de conferentie The Value(s) of Europe.

De Atlas bevat een keur aan interessante gegevens, weergegeven in zo'n 200 kaarten en diagrammen, over hoe de Europeanen in 48 landen denken over uiteenlopende zaken als religie, immigratie, seksualiteit, democratie, werk, gezin, man/vrouw-verhouding, moraliteit e.d. Dieperliggende waarden van Europeanen zijn minstens zo bepalend voor de toekomst van Europa als de monetair-economische aspecten.

De Atlas of European Values en het daarvan afgeleide boek Respect Man over Nederland worden op 25 november officieel gepresenteerd. Verder zijn er discussies tussen experts en auteurs, lezingen en de lancering van een interactieve website voor studenten met uniek lesmateriaal over Europa. Luuk van Middelaar, de naaste medewerker van EU-president Herman van Rompuy, neemt het eerste exemplaar van de Atlas in ontvangst. Commissaris van de Koningin van N-Brabant, Wim van de Donk, zal het boek Respect Man! Tolerantie, solidariteit en andere moderne waarden in Nederland, presenteren.

Past Turkije bij Europa?
De toetreding van Turkije tot de EU ligt nu stil maar het debat daarover niet. Hoofdspreker op de conferentie Yilmaz Esmer, hoogleraar uit Istanbul, zal ingaan op de waarden die mensen in Turkije en in de islam belangrijk vinden. Esmer stelt de vraag: staan de waarden van moslims in het algemeen en die van de Turken in het bijzonder haaks op de Europese waarden?

Andere bevindingen uit de Atlas of European Values zijn:
* Europeanen blijven vrij traditioneel als het om familie gaat. Huisje-boompje-beestje is nog steeds het ideaalplaatje en trouw wordt gezien als de belangrijkste succesfactor voor een huwelijk. En hoewel de alleenstaande vrouw geaccepteerd is, vinden Europeanen dat het voor het kind beter is wanneer er een vader is.
* Ondanks het hoog scheidingspercentage blijft het huwelijk populair.
* In Noord-Europa wordt vreemdgaan meer getolereerd dan in Zuid-Europa
* Oost-Europeanen die homoseksuelen tolereren, willen hen echter niet als buren.
* Europeanen zijn nog steeds religieus, maar geloof is steeds meer een persoonlijke kwestie en wordt niet langer gekoppeld aan het instituut kerk.
* De rijke landen in Europa zijn het minst bereid om te betalen voor een schoon milieu.
* Er is geen moreel verval waar te nemen; Europeanen wijzen massaal illegale activiteiten zoals belastingontduiking of zwartrijden af.
* Grieken, Bulgaren en Roemenen wijzen misbruik van sociale voorzieningen veel minder sterk af dan de gemiddelde Europeaan.
* Europeanen vinden democratie het beste politieke systeem, maar het vertrouwen in regeringen en parlementen is laag.
* Een meerderheid, zowel in Oost- als West, ziet een regering van experts wel zitten.
* Het vertrouwen in de EU is het hoogst in de landen die graag mee willen eten uit de Europese ruif, het laagst in de landen die dat moeten opbrengen.




Universiteit van Tilburg