Ingezonden persbericht


-22 november 2011-

Op vrijdag 25 november aanstaande beleeft De Vrijdag van Vredenburg een bijzonder moment op een bijzondere locatie. In de serie TROS Vocaal komt in de Utrechtse Jacobikerk een puur vocaal programma tot klinken, met daarop als wereldpremière een Mis van de beroemde Finse componist Einojuhani Rautavaara. Centraal staat het Groot Omroepkoor, het unieke en veelzijdige Nederlandse gezelschap van vocale professionals.

Tijdens dit concert wordt het koor geleid door twee dirigenten, Michael Gläser en Harry van der Kamp. Deze laatste brengt eerst twee psalmzettingen van de Nederlander Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), de componist die 450 jaar geleden werd geboren in Deventer. Hij was jarenlang organist van de Oude Kerk in Amsterdam en liet voor het plaatselijke Collegium Musicum zijn talloze Franstalige psalmen uit zijn pen vloeien: juwelen van tekstuitbeelding zijn het en composities van hoge internationale allure. Niet voor niets togen talloze jonge muziektalenten vanuit Duitsland en Scandinavië naar Amsterdam om bij deze internationaal gevierde 'organistenmaker' het vak van organist en componist te leren.

Michael Gläser brengt muziek van twee Oostenrijkse katholieken op de lessenaars: Franz Schubert en Anton Bruckner. In zijn laatste levensjaar jaar 1828 schreef Schubert in opdracht van de joodse cantor Salomon Sulzer zijn zetting van de sabbatpsalm Tov Lehodot (psalm 92:2-9) voor gemengd koor a cappella. Bruckner, de zoon van een kerkmusicus die zijn vader regelmatig hielp en verving, schreef zelf zo'n vijftig geestelijke werken, nog vóórdat hij in 1866 zijn Eerste symfonie voltooide. Van hem klinken enkele devote motetten.

Een wereldpremière in dit concert is de uitvoering van de Mis voor koor a capella (2011) van de belangrijkste hedendaagse Finse componist Einojuhani Rautavaara (Helsinki, 1928). Het betreft een opdrachtwerk van het Groot Omroepkoor i.s.m. TROS, AVRO & NTR, Father Arthur Bridge for Ars Musica Australis, Cheltenham Music Festival en het Zweeds Radio Koor. Verschillende werken van de Finse grootmeester stonden al eerder op het programma van het Groot Omroepkoor: Die erste Elegie (2006 o.l.v. Peter Dijkstra) en Vigilia: Ehtoopalvelus (tijdens de Koorbiënnale Haarlem 2009 o.l.v. Celso Antunes).

Dit concert wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl

Sweelinck Pseaumes de David nr 1 Qui au conseil des malins -Pseaumes de David nr 100 Vous tous qui la terre habitez | Schubert Tov lehodos (Nederlandse première) | Bruckner Zwei Aequale - Afferentur regi - Inveni David - Locus iste | Rautavaara Mis (Wereldpremière)

Het Groot Omroepkoor in de Jacobikerk | "Koormuziek uit drie eeuwen" | Concert vrijdag 25 november 2011, 20.15 uur N.B. geen inleiding! | Jacobikerk Utrecht | Het Groot Omroepkoor | Michael Gläser, dirigent | Harry van der Kamp, dirigent