Ingezonden persbericht


25 november 2011

Plastische chirurgie in Meander: 'van top tot teen'

Op vrijdag 25 november vindt de eerste landelijke Dag van de Plastische Chirurgie plaats met als motto 'plastische chirurgie van top tot teen'. Ook Meander Medisch Centrum heeft een afdeling plastische chirurgie, met spreekuren in Amersfoort, Baarn en Nijkerk, indien gewenst ook 's avonds.

Bij plastische chirurgie denken mensen vaak aan de cosmetische kant, zoals een ooglidcorrectie, borstvergrotingen en -verkleiningen, buikwandcorrecties, liposuctie en het verhelpen van flaporen. Maar in een topklinisch ziekenhuis als Meander Medisch Centrum zijn de plastisch chirurgen op veel meer fronten actief. Steeds gaat het om het herstellen van vorm en functie van lichaamsdelen.

Handchirurgie
In de aanloop naar de jaarwisseling is er bijvoorbeeld beduidend meer handletsel als gevolg van vuurwerk. Handchirurgie is een vak apart. In Amersfoort is de afdeling plastische chirurgie een jaar of twee geleden begonnen om Dupuytren door middel van een zogeheten "naaldmethode" te behandelen. Dupuytren is een aandoening waarbij de vingers steeds krommer gaan staan als gevolg van bindweefsel. Plastisch chirurg Corstiaan Breugem geeft aan dat patiënten veel sneller hun handen kunnen gebruiken omdat de wonden veel sneller herstellen. "In Meander hebben we een gemeenschappelijk spreekuur met de revalidatie-arts/handtherapeut en reumatoloog. Zo kunnen we complexe problemen samen bespreken met de patiënt erbij. Verder zijn alle vormen van handchirurgie mogelijk."

Borstreconstructies
In het ziekenhuis komen ook patiënten met kanker terecht bij de plastisch chirurg. Deze herstelt het uiterlijk na ingrijpende operaties. Een voorbeeld is de reconstructie van de borst na amputatie vanwege borstkanker. De borstreconstructie is direct na de amputatie mogelijk, waardoor maar één operatie nodig is. Op een later moment kan dit ook, waarbij verschillende technieken beschikbaar zijn om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken. Voor veel vrouwen biedt dit uitkomst.

Schisis
Speciale deskundigheid is er op het gebied van schisis, in de volksmond bekend als hazenlip. Om deze aangeboren afwijking te verhelpen, zijn diverse operaties noodzakelijk. Corstiaan Breugem maakt deel uit van het schisisteam van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Ouders kunnen in Amersfoort terecht voor gespecialiseerde zorg en begeleiding als hun baby met een schisis wordt geboren. De plastisch chirurg en de kinderarts werken hiervoor nauw samen. Er worden ook latere reconstructies van neus en lip verricht.

Oorreconstructies
Meander Medisch Centrum is een van de weinige ziekenhuizen waar patiënten worden geopereerd die hun oorschelp missen. Er wordt dan een stukje rib gebruikt om een oorschelp te maken. Breugem: "Afstaande oren worden door veel plastische chirurgen geopereerd. Maar omdat wij speciale expertise hebben met oorreconstructies, zie we ook vaak kinderen die elders zijn geopereerd en waarbij het resultaat niet optimaal was."

Avondspreekuur
De drie plastisch chirurgen van Meander zijn werkzaam op de locaties in Amersfoort (Lichtenberg), Baarn en Nijkerk (gezondheidscentrum De Nije Veste). Er zijn ook avondspreekuren bij de plastisch chirurg mogelijk. Deze vinden plaats van 17.00 tot 19.00 uur op de locatie Amersfoort Lichtenberg. Op deze tijd is het veel rustiger in het ziekenhuis en ook parkeren is makkelijker. Het avondspreekuur sluit aan bij de behoefte van veel werkende mensen. Ook voor ouders met kinderen is het prettig om na hun werk op het spreekuur terecht te kunnen.

Noot voor de redactie/