Gemeente Lochem


Lochem wint expertise voor ruimtelijk ontwerp woonwerklandschap in Etalage naar de Toekomst

De gemeente Lochem heeft 15.000 euro gewonnen, te besteden aan een ontwerp voor het woonwerklandschap in het plangebied Etalage naar de Toekomst. Het bureau SAB, adviseurs in ruimtelijke ontwikkeling, schreef dit voorjaar de prijsvraag uit en maakte de winnaar donderdagavond 24 november in Arnhem bekend op een feest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het bureau.

Prijsvraag
Thema van de prijsvraag was 'Bruggenbouwers in de ruimtelijke ordening'. Tot 1 juli konden overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen meedingen naar een advies of ontwerp van SAB ter waarde van 15.000 euro. Alle 8 inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke , deskundige jury op de kwaliteit van de inzending, het maatschappelijke en vernieuwende karakter van de opgave en de bijdrage aan (duurzame) gebiedsontwikkeling.

Woonwerklandschap
Het plangebied Etalage naar de Toekomst nabij de kern van Lochem wordt fasegewijs ontwikkeld. Het nieuwe gemeentehuis is hier in aanbouw. Het gebied aan de Hanzeweg ten westen van het nieuwe gemeentehuis is het beoogde woon/werklandschap. Een deel van dit bestaande bedrijventerrein (4 ha.) wil Lochem gefaseerd omvormen tot een woon/werklandschap met daarin een gezonde mix van de functies werken, wonen, recreatie en groen. Samen met provincie, ondernemers en andere geĂŻnteresseerden zal gewerkt worden aan een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitplan. Het resultaat is een gedragen visie op het woonwerklandschap in het voorjaar van 2012.

Ruimte voor kleine ondernemers
Zo'n levendig, intensief gebruikt woon/werklandschap geeft ruimte aan kleine zelfstandigen en kleinschalige bedrijven, in combinatie met wonen. Een kans voor de lokale economie, door ruimte te geven aan kleine zelfstandigen en kleinschalige bedrijven, gecombineerd met woonwerkgelegenheid.

Etalage naar de Toekomst
Etalage naar de Toekomst is de ruimtelijke herontwikkeling van het gebied tussen de historische binnenstad en het Twentekanaal. Doel is een robuuste kwaliteitsimpuls voor dit gebied en daarmee aan Lochem stad. Een versterking van de lokale economie en van het voorzieningenniveau; een impuls voor de bewoners, bedrijven en bezoekers van Lochem.