Ingezonden persbericht


Den Haag, 25 november 2011

Middag in Scheveningen met presentaties en debat
Haagse zwerfjongeren mijden de nachtopvang

Haagse zwerfjongeren slapen liever buiten in de kou of op de bank van een bekende, dan in een warm bed van de nachtopvang. De Achterban heeft hiervan de oorzaken onderzocht. De uitkomsten worden gepresenteerd op dinsdag 29 november, tussen 13:30 en 16:30 uur in CHIZONE, de voormalige Lourdeskerk achter het Scheveningse Circustheater. Na de presentatie volgt een pittige discussie met Haagse politieke partijen, beleidsmedewerkers van de gemeente Den Haag, managers van de nachtopvang en jongeren zelf.

De werkgroep Jongeren van De Achterban - het platform van Haagse dak- en thuislozen dat wordt ondersteund door belangenorganisatie Straat Consulaat - heeft 42 zwerfjongeren in Den Haag geïnterviewd. De redenen waarom het gros de nachtopvang mijdt, lopen uiteen. "Sommigen hebben na slechte ervaring geen vertrouwen meer in de hulpverlening", vertelt Menno Catsburg (23), straatambassadeur bij De Achterban en zelf ex-dakloos. Vaak spelen er zeer persoonlijke zaken. "Er zijn jongeren die niet met anderen op een kamer kunnen slapen doordat ze eerder in hun leven trauma's hebben opgelopen", vertelt Hanna Abdirahman (22), ook straatambassadeur en ervaringsdeskundige. Menno: "Er zijn er die de opvang gewoonweg niet kennen. Maar wat ook speelt, is dat jongeren niet met daklozen willen worden geïdentificeerd." Liever overnachten in een leegstaand pand dan het stigma 'dakloos'. Veel jongeren wachten buiten de opvang tot er een kamer vrij is bij een begeleid wonen traject.

Trauma's

Soms zijn het ook praktische bezwaren, zoals dat een jongere niet kan voldoen aan de eis van een geldig identiteitsbewijs. Bij hulpverleners leeft soms het vooroordeel dat jongeren de nachtopvang vermijden wegens strenge regels. "Maar dat klopt niet", benadrukt Menno. "Het gaat hier om jongeren die nooit naar de opvang zijn geweest en dus de regels niet eens kennen!" Na de presentatie van de onderzoeksuitkomsten volgt een debat met politieke partijen, beleidsmedewerkers van de gemeente, managers uit de nachtopvang en (voormalig) dakloze jongeren. Onderwerp van gesprek zal ook zijn dat het in Den Haag ontbreekt aan een dagopvang uitsluitend voor jongeren, waar zij bijvoorbeeld kunnen douchen, hun kleren wassen en op een computer naar werk kunnen zoeken. Nu gaan jongeren soms mee naar een dagopvang voor volwassenen en druggebruikers. In de jury van het debat zitten Agnes Kamstra, bekend van het TV West-programma Van de kaart en Straat Consulaat bestuursvoorzitter Nico Boersen. De dag wordt gepresenteerd door Annika Blank van de Nationale Jeugd Raad (NJR). De inloop start om 13:00 uur en de naborrel eindigt om 17:00 uur.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht