Gemeente Utrecht

Utrecht start proef met besturen straatverlichting op afstand

Als eerste in Nederland start de gemeente Utrecht een proef met het op afstand besturen van straatverlichting. De sterkte van de openbare verlichting is direct gekoppeld aan omstandigheden als weer en verkeersdrukte. Dit 'dynamisch dimmen' bespaart op termijn 20 tot 25% energie. Ook reduceert het onderhoudskosten, want het systeem meldt welke lamp uitvalt. Wethouder Mirjam de Rijk (Openbare Ruimte) geeft donderdagvond 1 december aan de Cartesiusweg het startsein, samen met de partners Logica en Microsoft.

Faciliteiten in de openbare ruimte zoals straatverlichting, verkeersregelinstallaties en rioolgemalen verbruiken veel elektriciteit en kosten veel aan onderhoud en beheer. Met het zogeheten IBOR-systeem (Integraal Beheer Openbare Ruimte) kan de gemeente deze kosten aanzienlijk verminderen. "Het systeem komt tegemoet aan de vraag naar innovatieve toepassingen om deze voorzieningen efficiënter te maken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of veiligheid", aldus wethouder Openbare Ruimte Mirjam de Rijk.

Besparen op energie en onderhoud
De landelijke pilot in Utrecht omvat dertig lantaarnpalen aan de Cartesiusweg en duurt vier maanden. De lichtsterkte van deze dertig lantarenpalen is direct gekoppeld aan omstandigheden als verkeersintensiteit en weer. Hoe minder verkeer, hoe minder licht. Met dit 'dynamisch dimmen', dus openbare verlichting naar behoefte, bespaart de gemeente op energieverbruik. Het systeem werkt in principe autonoom, maar de bediening ervan kan ook handmatig. Zo kan de beheerder ergens tijdelijk de lichtsterkte verhogen, bijvoorbeeld voor hulpdiensten bij een ongeluk 's nachts. Ook bespaart de gemeente zo op beheer- en onderhoudskosten. Nu moeten inspecteurs de materialen periodiek op straat controleren. Met het IBOR-systeem zien zij de actuele stand van zaken op een tablet of zelfs smartphone. Zij krijgen een melding dat een lamp het einde van zijn levenscyclus nadert en uitvalt, zodat de beheerder deze bijtijds kan vervangen.

Publiek private Samenwerking
De gemeente Utrecht werkt voor de pilot samen met Logica en Microsoft. Als de proef na vier maanden succesvol blijkt, volgt mogelijk uitbreiding. Logica en Microsoft hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van het systeem IBOR. Het integraal uitlezen en aansturen van uiteenlopende faciliteiten in de buitenruimte vereist innovatieve software en technologie. Deze bestaat uit een systeem van sensoren, objectcontrollers, datacom, opslag- en verwerkingssoftware en grafische presentatietechnieken. Utrecht gebruikt dit systeem vooralsnog uitsluitend voor openbare verlichting.