Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 november 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij en van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering voor 2011 de verplichte bijdrage vast van de reders van Belgische vissersvaartuigen aan het Fonds voor Scheepsjongeren. Het Fonds voor Scheepsjongeren geeft een bezoldiging aan scheepsjongeren tot ze volle matroos zijn. Het Fonds wordt gefinancierd door de reders, de Vlaamse overheid en de provincie West-Vlaanderen. De bijdrage van de reders wordt nu voor 2011 vastgelegd op 0,10% van de bruto-opbrengst van het vaartuig.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 630.000 euro subsidie toe aan de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) als tegemoetkoming voor het project 'openbare aanbestedingen en sociale economie in KwaZulu Natal, Zuid-Afrika'. Het project wil mogelijkheden nagaan en uittesten om openbare aanbestedingen te gebruiken om de sociale economie in Zuid-Afrika te stimuleren. Ze beslist meteen ook tot ondertekening van de projectovereenkomst met de IAO.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Matthias Diependaele wordt vervangen door Karim Van Overmeire als plaatsvervangend lid in de regionale kamer van het Congres voor Lokale en Regionale Overheden binnen de Raad van Europa.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In het kader van de ondersteuning van de deelname van Vlaanderen aan een pan-Europese onderzoeksinfrastructuur CLARIN-ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium) kent de Vlaamse Regering 400.000 euro subsidie toe aan de Nederlandse Taalunie. De subsidie is onder meer bedoeld voor het lidgeld van CLARIN-ERIC en de coördinatie en organisatie van disseminatie-, netwerking- en trainingsactiviteiten. CLARIN-ERIC zal digitale datasets, collecties e.d. via een computernetwerk ontsluiten en ter beschikking stellen van onderzoekers in de humane en sociale wetenschappen dankzij de aanwending van taal- en spraaktechnologie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In het kader van de Vlaanderen in Actiestrategie 'Innovatiecentrum Vlaanderen' kent de Vlaamse Regering 4 miljoen euro subsidie toe aan de Vlaamse universiteiten voor de omkadering van jonge onderzoekers voor het begrotingsjaar 2011.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten. De wijzigingen draaien rond vier beleidslijnen: versterken van het lokale overleg, versterken van de centrale besturen, verhoging van de rechtszekerheid en een aantal technische correcties. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering legt principieel de voorwaarden vast voor de toekenning van een vergoeding aan de multidisciplinaire teams (MDT's) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in het kader van de simulatie 'Diagnose- en indicatiestelling'. Het VAPH start in de provinciale afdeling West-Vlaanderen een simulatie en de deelnemende MDT's zullen worden vergoed voor de extra taken die hieruit voortspruiten. De simulatie kadert in de revisie van de toegangspoort van VAPH: de aanvraagprocedure ondergaat een kwalitatieve verbetering en een praktische vereenvoudiging van de diagnostiek en indicatiestelling. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2012 subsidies toe aan volgende Ondersteuningsteams Allochtonen Bijzondere Jeugdbijstand (OTA BJ): 200.000 euro voor vzw OTA BJ Antwerpen, 164.000 euro voor vzw OTA BJ Limburg, 134.000 euro voor OTA BJ Oost- en West-Vlaanderen en 129.000 euro voor OTA BJ Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De subsidie dient als tegemoetkoming in de werkingskosten en loonlasten van het personeel.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Uit een studie blijkt dat de zorgkassen niet altijd over alle gegevens beschikken om bijdragen correct te innen en tenlastenemingen rechtmatig uit te betalen. Ook het zorgfonds beschikt niet altijd over de meest actuele informatie. Om de nood aan een systeem voor een efficiëntere en tijdige gegevensuitwisseling te verhelpen, is het project digitaal platform Vlaamse Zorgverzekering (DPZ) gestart. Het ontwikkelen van dit digitaal platform zal bij de zorgkassen zorgen voor bijkomende kosten om de bestaande applicaties aan te passen, zodat vanaf 2012 gegevens elektronisch en via webservices kunnen doorgestuurd of opgeladen worden. De Vlaamse Regering kent daarom aan de zorgkassen een aanvullende subsidie toe van 800.000 euro voor 2011 en 400.000 euro voor 2012 voor werkingskosten voor de invoering van het digitaal platform zorgverzekering. De bedragen worden verdeeld onder de zorgkassen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen, minister Freya Van den Bossche en minister Joke Schauvliege

Het Vlaams Akkoord voor de Social-Profit/Non-Profitsector heeft betrekking op drie thema's: uitbreidingsbeleid, de verhoging van de koopkracht en de verbetering van de kwaliteit van zowel de managementondersteuning als de verlichting van de werkdruk. In het kader van de invulling van de maatregelen sociale maribel en gesco's keurt de Vlaamse Regering nu een herverdelingsbesluit goed.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen, minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

In de Vlaamse social en nonprofitsectoren wordt elke vijf jaar een collectief sociaal akkoord gesloten voor alle personeelsleden uit de sectoren die onder de Vlaamse bevoegdheid vallen. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van akkoord goed voor een Vlaams intersectoraal akkoord voor de social en nonprofitsector voor de private sector voor de periode 2011 tot 2015.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van de wet van 5 februari 2011 over de maritieme beveiliging. Het heeft betrekking op de havenbeveiligingsplannen van havenfaciliteiten en havens. De wijziging heeft tot doel om de procedure voor de goedkeuring van deze havenbeveiligingsplannen en de substantiële wijzigingen ervan administratief te vereenvoudigen. De goedkeuring van de plannen verschuift van het Ministerieel Comité voor Inlichting en Veiligheid naar de minister bevoegd voor Maritiem Vervoer.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijzigt de programmatienorm van de door het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie erkende beschutte werkplaatsen. Met ingang van 1 oktober 2011 is de nieuwe programmatienorm vastgelegd op 14.299 VTE subsidiabele arbeidsplaatsen voor personen met een handicap, vanaf 1 januari 2012 wordt dat 14.359 VTE. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Op 22 juli 2011 kende de Vlaamse Regering een subsidie toe aan de vzw Cultuurnet Vlaanderen voor de uitvoering van het proefproject Vlaamse Vrijetijdspas in Aalst. Omdat het subsidiebesluit later is gekomen dan initieel verwacht, wijzigt de Vlaamse Regering nu het besluit hierover zodat de indieningsdatum voor het activiteitenverslag, de eindafrekening en het verslag van een bedrijfsrevisor wordt verplaatst van 31 maart 2012 naar 15 november 2012.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent 179.400 euro, het saldo voor 2011, toe aan de vzw Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare en aan vzw Progebraille - Helen Keller in Zellik voor aanvullende tewerkstelling in het kader van de bibliotheekvoorziening voor blinden, slechtzienden en personen met een leesbeperking.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent volgende subsidies toe met middelen uit het bossencompensatiefonds: 182.000 euro voor de gemeente Melle voor speelbos gronden Kouterslag en 156.000 euro aan de provincie Oost-Vlaanderen voor de bosuitbreiding Hospicebossen in Nazareth.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van maximaal 650.000 euro aan EduCentrum vzw in Dudzele, voor de kost van de ontwikkeling van de educatieve portaalsite KlasCement (www.klascement.net).

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 578.000 euro naar de basisallocatie Vlaams Intersectoraal Akkoord Social Profit, voor onder andere gemeentelijk jeugdwerkbeleid en landelijk georganiseerd jeugdwerk.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Volgens de vzw-wetgeving moeten school- en centrumbesturen een commissaris aanstellen voor de dubbele boekhouding, als ze beschouwd worden als een zeer grote vzw. Voor de verplichte aanstelling van een commissaris krijgen de school- en centrumbesturen van het vrij gesubsidieerd onderwijs die gedefinieerd zijn als zeer grote vzw een tegemoetkoming in de betaling van de facturen voor de kosten bij het aanstellen van een commissaris. De Vlaamse Regering keurt daarvoor het besluit goed dat de tegemoetkoming regelt voor het begrotingsjaar 2011 aan de schoolbesturen en aan de besturen van de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie in het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de schrapping en de aanpassing van de eindtermen voor het leergebied informatie- en communicatietechnologie van de basiseducatie, en aan het voorontwerp van decreet dat dit besluit bekrachtigt. Beiden gaan voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de schrapping en de aanpassing van de eindtermen voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming van het studiegebied Algemene Vorming van het secundair volwassenenonderwijs en aan het voorontwerp van decreet dat dit besluit bekrachtigt. Bedoeling is om de eindtermen van de tweede en derde graad tso en bso van het secundair onderwijs te schrappen en vervangen door de eindtermen van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming. Over dit besluit en dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Ze keurt tegelijk principieel het besluit goed over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor het studiegebied Algemene Vorming. Het besluit legt nieuwe modulaire opleidingsprofielen vast vanaf het schooljaar 2011-2012. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst bij de sociale partners.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsdecreet van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. De wijzigingen zijn nodig om de opleidingen tot ondernemer in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent 786.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse Sportfederatie vzw voor de uitvoering van de proeftuin verenigingsondersteuning. Bedoeling is een duurzame ondersteuning van het vrijwillige bestuurskader in sportclubs te verzorgen zodat hun expertise, zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen verhoogt.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf Deba nv in Nevele'. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. De regering beslist meteen ook de termijn voor de definitieve vaststelling van het GRUP te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Bij de wijziging van de subsidiëring van de maatregel Werkervaring werd gekozen voor een algemene verhoging van de omkaderingspremie van maximaal 25% naar 28% van de loonpremie en de aanvullende omkaderingspremie binnen de leerwerkbedrijven werd verhoogd van 2000 euro tot 2700 euro bij voltijdse tewerkstelling. In dit kader keurt de Vlaamse Regering een herverdelingsbesluit goed.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt een herverdelingsbesluit goed in het kader van de uitvoering van het VIA3-akkoord, meer bepaalde het uitbreidingsbeleid sport.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Met ingang van 24 november 2011 wordt Sonja Teughels op voordracht van de representatieve werkgeversorganisaties vervangen door Hakima El Meziane in de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na de opmerkingen van het Rekenhof keurt de Vlaamse Regering de voorstellen tot amendement goed op de ontwerpdecreten met de Middelen- en Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2012. Ze hecht ook haar goedkeuring aan haar antwoord op de opmerkingen van het Rekenhof. Zowel de voorstellen van amendement als het antwoord worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.