RijksakademieOPEN 2011 meer open dan ooit

Persbericht van Rijksakademie van beeldende kunsten

Bezuinigingen geen reden tot ingetogenheid

Op zaterdag 26 en zondag 27 november mag het publiek tijdens RijksakademieOPEN 2011 een kijkje nemen in het gebouw van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In de voormalige Kavallerie-Kazerne tonen ruim 50, streng geselecteerde, jonge kunstenaars vanuit de hele wereld hun werk. Omdat de voorgenomen bezuinigingen geen reden zijn tot ingetogenheid haalt de Rijksakademie alles uit de kast om haar bestaansrecht te bewijzen. De Rijksakademie laat zien waar een klein land (nog) groot in is!

RijksakademieOPEN is dit jaar meer urgent dan voorheen. De huidige Nederlandse regering bezuinigt drastisch op de ontwikkeling van toptalent en zet daarmee het voortbestaan van de Rijksakademie op het spel. De Rijksakademie is opgericht in 1870 en neemt al decennia een belangrijke positie in de nationale en internationale kunstwereld in. Wereldwijd wordt de reputatie gekend en erkend. Werk van vele alumni is te zien in musea, galerieën, collecties in binnen- en buitenland en op grote internationale biënnales en kunstbeurzen. In de bibliotheek en kunstcollecties van de Rijksakademie wordt de geschiedenis van het kunstenaarschap in Nederland zichtbaar en is werk en documentatie te vinden van Breitner, Sluijters, Mondriaan en Appel maar ook van Marijke van Warmerdam, Fiona Tan en Yael Bartana.

Dit jaar zet de Rijksakademie haar deuren extra wijd open tijdens RijksakademieOPEN. Niet alleen de ateliers, maar ook werkplaatsen en projectruimten zijn opengesteld voor het werk van de circa 50 kunstenaars. Rondleidingen en extra informatie middels QR codes bij ateliers en werkplaatsen bieden de bezoeker extra achtergrondinformatie

Els van Odijk, directeur, onderstreept het belang van de open dagen: "De grote diversiteit aan nationaliteiten en het brede gebruik van technieken geven een uniek beeld van de 'state of the art' van de hedendaagse kunst".

---------
Volg de voorbereidingen via het live blog op rijksakademie.tumblr.com. Updates en het laatste nieuws via www.rijksakademie.nl, Facebook en Twitter.

Rondleidingen starten tijdens RijksakademieOPEN elk heel uur.

---------
De volgende resident artists tonen hun werk tijdens RijksakademieOPEN 2011:
Olga Balema (US/UA), Daniel Barroca (PT), Feiko Beckers (NL), Julien Beneyton (FR), Rossella Biscotti (IT/NL), Deniz Buga (TR), Michiel Ceulers (BE), Yin-Ju Chen (TW/US), Leidy Churchman (US), Rebecca Digne (FR), Helen Dowling (GB), Jeffrey Dunsbergen (NL), Fidel García (CU), Ruben Grilo (ES), Xi Guo (CN), Idan Hayosh (IL/NL), Roderick Hietbrink (NL), Emre Hüner (TR), Hamid El Kanbouhi (MA/NL), Shiu Jin (KR), Lev Kazachenko (RU/NL), Gert Jan Kocken (NL), Philipp Kremer (DE), Pawel Kruk (PL/US), Annaïk Lou Pitteloud (CH/NL), Matthew Lutz-Kinoy (US), Alberto De Michele (IT/NL), Kianoosh Motallebi (GB/NL), Xue Mu (CN/NL), Min Oh (KR/NL), Uche Okpa-Iroha (NG), Marc Oosting (NL), Femmy Otten (NL), Josje Peters (NL), Esteban Piedra Leon (CR), Irina Popova (RU), Muzi Quawson (GB), Jean-Charles de Quillacq (FR), Jhafis Quintero Gonzalez (PA/CR), Thomas Raat (NL), Ayman Ramadan (EG), Sanne Rous (NL), Pamela Rosenkranz (CH/DE), Lei Saito (JP/FR), Maarten Sleeuwits (NL), Rebecca Stephany (DE/NL), Edward Clydesdale Thomson (GB/NL), Pathy Tshindele (CD), Antonio Vega Macotela (MX), Aldwin van de Ven (NL), Anne de Vries (NL), Katarina Zdjelar (RS/NL).

Vermeld worden de nationaliteit en (indien anders dan nationaliteit) het land van herkomst voor aanvang van de residency op de Rijksakademie

*

Links:
http://www.rijksakademie.nl



Razende Robot Reporter