Gemeente Berkelland


Taal & Teken Achterhoek in Eibergen met `De Verleiding'

Kunstenaars uit Berkelland komen met vernieuwend totaaltheater

Op zaterdag 26 november komt Taal & Teken Achterhoek met een verrassende voorstelling `De Verleiding' naar zalencentrum De Huve in Eibergen. De voorstelling begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. `Taal en Teken' is een multidisciplinair amateurkunstproject, dat in opdracht van Cultuurpact Achterhoek door het Servicepunt Amateurkunst Oost wordt uitgevoerd. Het project is een vervolgtraject op de schrijfwedstrijd Aan het woord!

Dansers krant Teksten, aangeleverd voor de schrijfwedstrijd, zijn uitgangspunt voor een nieuwe productie.
In de tien Achterhoekse gemeenten die participeren binnen Cultuurpact Achterhoek wordt een eindproductie gemaakt, samen met inwoners en amateurkunstenaars van de betrokken gemeenten.

Thema water
De deelnemers gaan onder leiding van regisseur Willem te Voortwis aan de slag met het thema `water'. Dit thema zit in een van de gedichten (`Het regent nog steeds') van Josien van Barlo, waarmee zij werd uitgeroepen tot winnares van `Aan het Woord! Achterhoek 2010'. De deelnemers vertegenwoordigen een veelheid aan kunstdisciplines, zoals muziek, dichtkunst, voordracht, toneel, dans, fotografie, film en de smaakkunst! Samen werken ze aan een eindvoorstelling die in De Huve haar première beleeft.

Verleggen van grenzen
De voorstelling heeft als titel `De Verleiding'. Je laten verleiden door kunst. En daarmee je laten verleiden tot het verleggen van je grenzen, meer uit jezelf te halen, vernieuwen en onverwachte verbindingen aangaan. Het begrip `multidisciplinair samenwerken' krijgt met de Verleiding een bijzondere invalshoek. Want de combinatie van smaakkunst, dichtkunst, voordracht, dans, toneel, muziek, fotografie en film is bepaald niet alledaags. Juist door de uitdaging aan te gaan deze vormen elkaar optimaal te laten versterken ontdekken de deelnemers onvermoede `vergezichten'. Ze gaan buiten hun eigen boekje denken en vooral creëren en dat is nu juist de bedoeling.

Fotomontage op muziek
De muzikant die geleerd heeft handzame liedjes van drie minuten te maken, ontdekt bijvoorbeeld dat filmmuziek schrijven iets totaal anders is en een onvermoede muzikale laag in hem aanboort. De toneelspeler die de `geladen' bewegingen van de dansers in zich opneemt geeft een extra dimensie aan zijn spel. De fotograaf die bij veel repetities aanwezig is en het enthousiasme vastlegt, ontdekt dat foto's met het thema van de voorstelling in je hoofd zijn plaatjes een nieuwe lading geeft. Je kijkt als het ware op een andere manier door de lens. Enkele van deze foto's inspireren op hun beurt de voorstelling door ze in een montage op muziek te verwerken, die op meer plekken in de voorstelling te zien is.

Film
De voorstelling als geheel wordt ook gefilmd. In de eerste plaats om er voor te zorgen dat er met zijn allen teruggekeken kan worden en dankzij het terugkijken er nog meer kwartjes gaan vallen. De deelnemers komen uit alle uithoeken van de gemeente Berkelland: Eibergen, Borculo, Ruurlo, Neede en Beltrum en laten zien dat er veel talent is, dat zich dankzij dit project gemotiveerd voelt het beste van zichzelf te laten zien en tegelijkertijd `kunst en cultuurland' aan nieuw elan helpt.

Over de voorstelling

In de voorstelling wordt het thema water uitgewerkt. Water staat voor stromen en dan vooral van inspiratie. Mede dankzij kunst beoefenen. Voor de hoofdpersoon van de voorstelling, `de hardloper', gespeeld door zanger, dichter en acteur Antoine Lacet, geen vanzelfsprekend onderwerp. Hij ziet er het nut niet van in. Hij heeft andere zaken aan zijn hoofd. Zijn beschermengel gespeeld door zangeres en tekstdichter Anna Ruchenka Wiersma moet hem overtuigen van iets anders en wil van hem een `hartloper' maken. Niet via lange en uitgemeten discussies, maar vooral door hem telkens op een andere manier te confronteren met zijn eigen mogelijkheden om kunst te beoefenen. Alle kunstvormen in de voorstelling dragen hun steentje bij. De dansers van de Insane Dance Crew, de gedichten en een schilderij van Jan Smit, het Beltrums Mannenkoor, foto's van Ruben Lacet, de verrassing van de avond: de creatie van chocolatier Hans Hulshof, musicus Wim Holthaus en onder zijn leiding ook zijn djembé-spelers en tot slot de inzichten van filmer Ton Kraaienvanger. Samen creëren zij de voorstelling `De Verleiding'. Ze laten zien en vooral ervaren dat elke kunstvorm een unieke bijdrage levert aan het `palet van gevoel' waar onze hardloper eigenlijk naar op zoek is.

Reserveren via Willem te Voortwis: w.tv@online.nl Meer informatie is te vinden op http://www.taalentekenachterhoek.nl/