Museon Den Haag

Persbericht

datum:
23 november 2011

Wildlife Photographer of the Year in Museon
Expositie met 's werelds beste natuurfoto's

Vanaf 26 november 2011 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year' te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De foto's zijn tot en met 4 maart 2012 in het Museon te zien.

Uitnodiging voor de pers
Op vrijdag 25 november 2011 wordt de expositie geopend in het Museon in Den Haag. De pers is vanaf 19.30 uur van harte uitgenodigd. Aanvang programma 20.00 uur. Naast speciale aandacht voor de in de tentoonstelling opgenomen foto's van de Nederlandse natuurfotografen Andrew George, Marsel van Oosten en Jan van der Greef, zal bioloog, cineast en auteur Freek Vonk een selectie uit zijn laatste werk tonen. S.v.p. aanmelden bij Leonie de Jong, tel. 070-3381423 / email ldjong@museon.nl.

Nederlands succes
Dit jaar vielen drie Nederlandse fotografen in de prijzen.

Andrew George kreeg een eervolle vermelding met zijn foto 'Meerkoetenmars'. De winter van 2010 in Eindhoven was een van de koudste winters in jaren. Op het met ijs bedekte meer waren meerkoeten bezig de broodrestjes weg te werken die mensen hen hadden toegeworpen. Zodra het voedsel op was, begaven de vogels zich richting het enige overgebleven ijsgat. 'Het deed me denken aan een scene uit March of the Penguins,'vertelt Andrew, 'ook al was ik in mijn plaatselijke park, in de stad.'

Museon WPY 02 Andrew George

foto: Andrew George

(Nikon D700 + 70-200mm f2.8 lens; 1/60 sec at f8; ISO 800)

Jan van der Greef zorgde voor Nederlands succes met 'Meeuwvleugels'. Gefascineerd door de zilvermeeuwen die om zijn boot cirkelden, concentreerde Jan zich, hurkend, op één vogel. Hij gebruikte een langzame belichtingstijd en liet zijn camera met de meeuw meedraaien toen hij opvloog. 'Het sublieme, zachte licht,' vertelt hij, 'de prachtige vleugelbeweging en het glinsterende water dat van zijn poten stroomt, zorgden voor het etherische beeld waar ik op gehoopt had.'

foto: Jan van der Greef

(Canon EOS 1D Mark IV + 70-200mm f2.8 lens at 115mm + 1.4x extender; 1/6 sec at f14; ISO 200)

Marsel van Oosten zorgde voor nog een Nederlands succes met de landschapsfoto 'Aloba bij maanlicht'. Reizen naar dit gebied is lastig vanwege de politieke onrust en snelwegpiraterij, maar Marsel reed drie dagen lang door Tsjaad om er te komen. Hij fotografeerde de rotsark 's nachts om 'een gevoel van ontzag en verwondering' teweeg te brengen,' met voldoende maanlicht voor belichting maar ook weer niet teveel waardoor de sterren onzichtbaar zouden worden. 'Door het maanlicht en de sterren,' vertelt Marsel, 'zag de plek er bijna bovenaards uit'.

foto: Marsel van Oosten

(Nikon D3S + 24-70mm f2.8 lens; 15 sec at f2.8; ISO 2500; Markins ballhead; Gitzo tripod; cable release)

De titel, Wildlife Photographer of the Year, ging dit jaar naar Daniel Beltrà uit Spanje voor zijn 'Stilleven in olieverf', een opvallende foto van acht bruine pelikanen die uit een olievlek gered zijn. De foto is één van de zes foto's uit zijn portfolio, bekroond in de categorie 'Wildlife Photojournalist of the Year'.

Daniel nam deze foto bij een tijdelijke vogelopvang in Fort Jackson, Louisiana. Hij beschrijft hoe de ruwe olie van de vleugels van de geredde pelikanen druppelt. De pelikanen ondergaan hun eerste schoonmaaksessie. Ze zijn eerder met lichte olie bespoten om de dikke vastzittende ruwe olie te ontvetten, waardoor de vogels er verkleurd uitzien. De juryvoorzitter, Mark Carwardine, omschreef de foto als een milieuverklaring en kunstwerk tegelijkertijd.

Foto: Daniel Beltrà
(Canon EOS 5D Mark II + 35mm lens; 1/30 sec at f4 (-0.7 e/v); ISO 800) Inzendingen
The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 28e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie ruim 40.000 foto's van deelnemers uit alle delen van de wereld. De populariteit van de wedstrijd is nog steeds groeiende. Landen als Cambodja, Moldova, Brunei en Kirgizië hebben dit jaar voor het eerst meegedaan. Ook werden er aanzienlijk meer foto's ingestuurd uit landen zoals India, China en Rusland. Aanvullende evenementen: Museon Wildlife Photo Community Natuurfotografie van publiek staat centraal
Op de zondagen 15 januari en 19 februari 2012 worden er in het Museon speciale bijeenkomsten georganiseerd waar het fotowerk van het publiek centraal staat. Natuurfotograaf Peter Muller bespreekt samen met Museon conservator en Bioloog Arno van Berge Henegouwen, door het publiek ingezonden fotowerk. Prijswinnaar Jan van der Greve is op deze dag speciale gast en mede-beoordelaar en presenteert tevens zijn fotowerk. Het is nog tot 9 januari 2012 mogelijk fotowerk in te sturen voor de eerste sessie. De sluitingsdatum voor de tweede sessie is 13 februari 2012. Op deze datum is prijswinnaar Andrew George speciale gast, eveneens met een selectie uit zijn fotowerk. Kijk op www.museon.nl voor de deelnamevoorwaarden.

AANVANG: 14.00 uur.
TOEGANG: losse kaarten ¤ 13,50, serie van 2 lezinngen ¤ 24,50. In dit bedrag is koffie of thee in de pauzze inbegrepen. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. RESERVEREN: 070-3381423 of info@museon.nl.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in 'Wildlife Photographer of the Year' benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens zich in te spannen tot het behoud ervan. Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. Tot en met 31 december 2011 bedraagt de toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder ¤ 9,50. Kinderen van 4-11 jaar be betalen ¤ 5,-- en houders van een 65+Pas ¤ 8,50. CJP be bedraagt ¤ 5,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting moggelijk voor groepen boven de 20 personen.