Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Laurentien opent congres Genootschap Onze Taal

RVD, 23 november 2011, nr. 307

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt zaterdagochtend 26 november 2011 in het Chassé Theater in Breda de openingstoespraak op het congres 'Taal leren' van het Genootschap Onze Taal. De Prinses, beschermvrouwe van de vereniging, gaat tijdens haar toespraak in op taalverwerving en op de essentiële rol die taalvaardigheid speelt in het dagelijks leven.

Tijdens het congres spreken onder andere de Vlaamse schrijver Geert van Istendael en Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut. Thema's die aan bod komen zijn het verloop van taalverwerving bij baby's, de invloed van moderne media op de taalvaardigheid van jongeren en de noodzaak van taalonderwijs. Ook is er een optreden van cabaretier Lenette van Dongen. Cabaretier Herman Finkers ontvangt op het congres de Groenman-taalprijs. Verder wordt het woord van het jaar 2011 van Onze Taal gekozen.

Het Genootschap Onze Taal bestaat dit jaar precies 80 jaar. Het werd in 1931 opgericht door taalpuristen die zich zorgen maakten over het groeiende aantal germanismen in het Nederlands. In de jaren vijftig veranderde de vereniging in een podium voor taalliefhebbers. Het genootschap is uitgever van het tijdschrift Onze Taal en van de elektronische nieuwsbrieven Taalpost en Woordpost. Daarnaast beheert zij de Taaladviesdienst waar mensen terecht kunnen voor taaladvies en informatie over het Nederlands.

Noot voor redacties (