Evangelische Omroep

Koninklijke belangstelling voor première Nova Zembla

Blauw Bloed, zaterdag 26 november om 19.28 uur op Nederland 2

In de uitzending van aanstaande zaterdag geeft Blauw Bloed uitgebreid aandacht aan de première van de eerste Nederlandse 3D film 'Nova Zembla'. Tijdens het feestje van regisseur Reinout Oerlemans zijn opvallend veel leden van de koninklijke familie aanwezig. Daarnaast doet het royaltyprogramma verslag van de Nationale Feestdag in Monaco en van het bezoek dat de Deense kroonprins en zijn vrouw brengen aan Australie. Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed.

Tijdens de premiere van de 3D-film Nova Zembla geven niet alleen prins Willem-Alexander en prinses Máxima acte de presence; ook prins Maurits, prinses Marilène, prins Floris en prinses Aimée zijn van de partij. Blauw Bloed stond aan de rode loper en sprak met een aantal royals en met de belangrijkste hoofdrolspelers.

Daarnaast toont het royaltyprogramma beelden van het bezoek dat de Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary deze week aan Australië hebben afgelegd. Prinses Mary is een geboren Australische, en de aandacht voor het koninklijk paar is er dan ook zeer groot. Tot vreugde van velen hebben Frederik en Mary ook hun jongste kinderen, de tweeling Vincent en Josephine, meegenomen.

Afgelopen zaterdag was het de Nationale Feestdag in Monaco, waarbij de gehele vorstelijke familie van het prinsdom aanwezig was. Ook prinses Charlene woonde de feestelijkheden bij. Sinds haar huwelijk met prins Albert in juli was dit een van de eerste keren dat ze weer een groot openbaar optreden had. Veel royaltywatchers vinden dat Charlene zich de afgelopen maanden wat op de achtergrond heeft gehouden. Maar is dat ook echt zo? Koningshuisdeskundige Marlène de Wouters is in de studio aanwezig om hier dieper op in te gaan.

Koningin Beatrix was dinsdag in Gouda te vinden waar zij in de Sint-Janskerk de tentoonstelling 'Schetsen van Schoonheid' heeft geopend. Zelf brengt de vorstin uiteraard ook een bezoek aan de expositie in 'MuseumgoudA'. Tijdens de tentoonstelling toont het museum 16e-eeuwse ontwerptekeningen van de gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de kerk. De Sint-Janskerk is een UNESCO-monument en telt 72 glas-in-lood ramen. Deze zogenaamde "Goudse Glazen" behoren tot de oudste van Nederland.

Op paleis het Loo is sinds een aantal weken de tentoonstelling 'Oranje Boven!' te zien, waarin vele honderden souvenirs worden getoond die herinneren aan gebeurtenissen rond de koninklijke familie. Conservator Paul Rem liet Blauw Bloed al eerder een kijkje nemen bij de voorbereidingen. In de uitzending van aanstaande zaterdag vertelt hij de bijzondere verhalen achter een aantal specifieke objecten. Want wat moest koningin Juliana met een 18 meter lange geborduurde merklap?

Presentatie

Jeroen Snel

Websites

Blauw Bloed
Pers Blauw Bloed