Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Bleker op handelsmissie naar Brazilië

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaat van zaterdag 26 november tot woensdag 30 november met een handelsmissie naar Brazilië. Er gaan 40 bedrijven mee die actief zijn op het gebied van onder meer offshore, olie, water, landbouw, afvalverwerking, bouw en logistiek.

Programma

Staatssecretaris Bleker spreekt op een seminar voor het Braziliaanse bedrijfsleven over mogelijkheden voor bilaterale handel en investeringen tussen Brazilië en Nederland. Daarnaast heeft hij gesprekken met de minister van Mijnen en Energie, de minister van Landbouw, Veeteelt en Voedselvoorziening, de minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie, en met de viceminister van Ontwikkeling, Industrie en Buitenlandse Handel. Op het programma staan verder gesprekken met Braziliaanse captains of industry, bedrijven zoals Shell Brazilië en het energiebedrijf Eletrobras, en het investeringsagentschap Rio Negócios. Tot slot is Bleker bij de opening van de internationale voetbalbeurs Soccerex waar bedrijven zich presenteren die iets willen betekenen in het kader van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en is hij bij de aftrap van de wedstrijd met het Nederlandse all stars team (bestaande uit ex-top-internationals) ter gelegenheid van de Soccerex.

Kansen in Brazilië

De opkomende economie van Brazilië biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Brazilië is twee keer zo groot als de 27 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar en is de zevende grootste economie van de wereld en de grootste economie van Latijns-Amerika. Sectoren als de agro-industrie, energie, waterbeheer en afvalverwerking zijn volop in ontwikkeling. De overheid van Brazilië, maar ook van andere opkomende economieën zoals Rusland, India, China (de zogeheten BRIC-landen), speelt een belangrijke rol in de mogelijkheden om te handelen en te investeren. Regelmatig overleg tussen bewindspersonen of hoge ambtenaren en inzet van de ambassades kan leiden tot het opheffen van handelsbelemmeringen of kan nieuwe investeringen opleveren. Handelsmissies met Nederlandse bedrijven kunnen ook leiden tot meer wederzijdse handel en investeringen. Volgend jaar heeft de Nederlandse regering minstens 17 handelsmissies met bewindslieden op het programma staan, onder meer naar opkomende economieën. Kansrijke sectoren voor het Nederlandse bedrijfsleven in Brazilië zijn infrastructuur, luchthavens, olie/gas/offshore (scheepsbouw), de agrosector, en het WK in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Voor Nederlandse bedrijven en instituten liggen er ook kansen op het gebied van overdracht van kennis en innovatie.

Import en export

Brazilië is voor Nederland veruit het belangrijkste handelsland in Latijns-Amerikaanse regio. Andersom ziet Brazilië Nederland als belangrijke afzetmarkt in en doorvoerroute naar Europa. De Nederlandse invoer van goederen uit Brazilië had in 2010 een waarde van bijna 4,4 miljard euro. De belangrijkste producten zijn diervoerders, olie en olieproducten, vlees en vleesproducten, en pulp en papier. In 2010 bedroeg de Nederlandse export naar Brazilië 1,8 miljard euro. Afgelopen jaar zijn voornamelijk de volgende producten naar Brazilië uitgevoerd: olie en olieproducten, machines (niet elektrisch), medische en farmaceutische producten en chemische elementen.

Investeringen

Nederland is een grote investeerder in Brazilië, afwisselend nummer 1 of 2. Nederlandse bedrijven hebben vooral geïnvesteerd in mijnbouw-, aardolie- en aardgassector, transport, chemie, voedings- en genotmiddelenindustrie, detailhandel en financiële dienstverlening. Er zijn ongeveer 250 Nederlandse bedrijven actief in Brazilië. Braziliaanse bedrijven hebben tot nu toe beperkt geïnvesteerd in Nederland, maar dat begint te veranderen. Chemiereus Braskem en oliemaatschappij Petrobras hebben een vestiging in Rotterdam en grote voedselbedrijven als Cutrale, Copersucar, AMaggi en BrasilFoods zitten inmiddels ook in Nederland.

Missie van EL&I

Import, export en buitenlandse investeringen zorgen voor ruim een derde van het nationaal inkomen van Nederland. Het beleid van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie richt zich op economische diplomatie zoals contact zoeken met collega-overheden over markttoegang of belemmerende wet- en regelgeving. Daarnaast geeft EL&I prioriteit aan samenwerkingsverbanden waarbij bedrijven gezamenlijk optrekken en/of samenwerking zoeken met kennisinstellingen en bedrijven in de betreffende landen. Zoals ook gebeurt in de negen topsectoren van Nederland, namelijk agrofood, tuinbouw en uitgangsmaterialen, high tech, energie, logistiek, creatieve industrie, life sciences, chemie en water. Verder besteedt het ministerie van EL&I veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en verwaarloost het ook de thuismarkt niet om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te blijven voor buitenlandse investeerders.

Noot voor redacties (