NCRV

Debat op 2: Is er plek voor pedofielen in Nederland?

Ingezonden door NCRV op 25 november, 2011 - 12:00


zaterdag 26 november 2011 - 21:15 uur
Zender:
Nederland 2

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de burgerrechter vragen de pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Volgens het OM zijn de activiteiten van de vereniging in strijd met de openbare orde en is dus een gang naar de rechter noodzakelijk. De Tweede Kamer wil al langer een verbod van Martijn. Donderdag kondigden het CDA en de ChristenUnie een initiatiefwet aan om dit soort verenigingen te kunnen verbieden. Ze zijn blij met de stap van het OM, maar zetten hun wetsvoorstel door.

Afgelopen juni concludeerde het OM nog dat een verbod van Martijn op grond van het strafrecht onmogelijk was. Ondanks het feit leden en ex-leden van Martijn zijn veroordeeld voor het plegen van seksueel misbruik van kinderen, speelden die feiten zich buiten de vereniging af.

Welke plek geven we pedofielen in onze samenleving? Hebben zij recht op vereniging zoals elke andere groep mensen? Op die manier blijven ze in ieder geval zichtbaar en zijze te controleren. En wat als Martijn wordt verboden? Welke rechten hebben pedofielen dan nog wel? Ook de strafmaat voor pedofielen die in de fout gaan staat ter discussie. Welke straffen moeten zij krijgen? Daar gaat Debat op 2 over.

Programma:
Debat op 2
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
Debat op 2