Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zeurpieten krijgen dit jaar geen kans

Van 26 november t/m 4 december vindt in het MC Theater te Amsterdam het evenement "Zwart van Roet" plaats. "Zwart van Roet" is een evenement dat zich richt op de figuur Zwarte Piet en de viering van het Sinterklaasfeest. De insteek is: geen over en weer zeuren zonder feiten.

'Zwart van Roet' bestaat uit een expositie, een filmavond, debatten, een leesgroep en een feest. Het evenement hoopt bij te dragen aan een constructieve discussie rondom ons nationale feest. Waarom is Zwarte Piet een eeuw geleden toegevoegd aan het Sinterklaasfeest, nadat het eeuwen zonder knecht is gevierd? Is Zwarte Piet een racistisch element in het Sinterklaasfeest? Ben je overgevoelig als je hier een punt van maakt? Deze en andere vragen komen aan bod in het gevarieerde programma.

'Zwart van Roet' plaatst het Sinterklaasfeest en de figuur Zwarte Piet in een bredere maatschappelijke en historische context. Dit gebeurt onder andere door een expositie met werk van diverse kunstenaars, waaronder Antonio Guzman, Brian Elstak, Catrien Ariens, Charl Landvreugd, Claudius de Krentenkoning, Dimitri Madimin, El Bastardo, Felix de Rooij, Fleur Ouwerkerk, Frouwkje Smit, Jimmy Rage, Kaleb de Groot, Little Star, Maia Matches, Raquel van Haver en T. Martinus. De expositie is gecombineerd met een historisch overzicht van de Sinterklaasviering en geopolitieke en sociale gebeurtenissen. De expositie wordt feestelijk geopend door een speciale gast en een akoestisch optreden van Orville Breeveld op zaterdag 26 november.

Verder bevat het programma een debat met o.a. Francio Guadeloupe en Scotty Gravenbergh, de vertoning van de documentaire "Read The Mask. Tradition Is Not Given" van Annette Krauss en Petra Bauer met een Q&A na afloop met o.a. Annette Krauss, een leesgroep over stereotypes in Westerse kunst en culturele uitingen geleid door Egbert Alejandro Martina en Bryel Parnell-Berry en sluit af met een feest met bekende DJ's en live optredens in de Winston gehost door MC Complex.

Zie ook de website http://zwartvanroet.tumblr.com & http://www.twitter.com/zwartvanroet voor updates.

Dit project wordt ondersteund door MC en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en wordt gesponsord door Tony Chocolonely.

Programma overzicht "Zwart van Roet":

zaterdag 26/11: 19:00 t/m 22:00 - Opening Expositie

zondag 27/11: 14:30 t/m 18:00 - Debat

woensdag 30/11: 18:30 - Filmavond

zaterdag 03/12: 14:00 - Leesgroep

zaterdag 03/12: 18:00 - Artist talk & dinner

dinsdag 06/12: 22:00 t/m 04:00 - Feest "We Wanna Join The Party" (locatie Winston Kingdom)

Adressen lokaties:

MC Theater

Polonceaukade 6

1014 DA Amsterdam

Winston

Warmoesstraat 129

1012 JA Amsterdam

-------------------------------------------------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht