Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amersfoort, 24 november 2011

Oprichter Egyptische 6-Aprilbeweging Ahmed Maher op Eerste Nationale Democratie Dialoog

Zaterdag 26 november organiseren burgers en vertegenwoordigers van diverse organisaties de eerste nationale Democratie Dialoog. Diverse sprekers waaronder Nobelprijs-genomineerde Ahmed Maher - oprichter van de 6 April Beweging en een van de belangrijkste organisatoren van de Egyptische volksprotesten - delen hun visie en ervaringen over de verhouding tussen burgers en overheid. Maher is een van de leiders van de demonstraties op het Tahirplein in Caïro. Maher spreekt in de ochtend over de toestand van zijn land en gaat in gesprek met deelnemers van de eerste Nationale Democratie Dialoog. Aan het eind van de dag geeft Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, het startschot voor Amersfoort, Stad van de Democratie: een programma van initiatieven 'van, voor en door burgers'. De dag wordt afgesloten met een geschenk aan de Syrische gemeenschap die met de reis Route to Damascus in de loop van volgend jaar in een vrij Damascus hoopt aan te komen.

Achtergrond
Terwijl in grote delen van de wereld dagelijks duizenden mensen strijden voor democratie heerst er in het Westen meer dan ooit een diepe onvrede over diezelfde democratie. Verrassend genoeg zijn er parallellen tussen de ontwikkelingen daar en hier. Zo dachten veel Egyptenaren dat de democratie een vlucht zou nemen met een referendum over de Grondwetswijziging. 'Wat de uitslag ook mag zijn, we respecteren de mening van de meerderheid', lag op veel lippen gebrand. Aan de vooravond van verkiezingen in Egypte blijkt inmiddels hoe pijnlijk de overgang van dictatuur naar democratie is. De zorgelijke ontwikkelingen in opkomende democratieën lijken intussen de burgers in 'oude' democratieën steeds verder de ogen te openen. Op 26 november komen initiatieven aan bod van burgers, door burgers, voor burgers in Nederland én opkomende democratieën. Een voorbeeld is een samenwerking tussen basisschool Kon-tiki in Nederland en basisschool Khadija Al Kubra in Syrië.

Datum: Zaterdag 26 november 2011
Locatie: Internationale School voor de Wijsbegeerte, Dodeweg 8 in Leusden Programma: 09.30 - 10.00 uur Inloop
10.00 - 13.00 uur Plenaire sprekers, o.a. Maher 13.00 - 14.00 uur Lunch 14.00 - 16.00 uur Werkgroepen 16.00 - 17.00 uur Plenaire presentaties ism Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort Informatie: www.democratiedialoog.nl

*************************


Ingezonden persbericht