Gemeente Aalsmeer

Amsterdam en Greenport Aalsmeer veel meer versterken

Cross overs kunnen Amsterdam en Greenport Aalsmeer veel meer versterken

De creatieve sector in Amsterdam kan de sierteeltsector Greenport Aalsmeer helpen bij het verder verbeteren van het imago. Dat was een van de voorbeelden van cross overs die werden genoemd tijdens de bijeenkomst KennisKring Flowers over het thema 'Wat kunnen Amsterdam en de Greenport Aalsmeer nog meer voor elkaar betekenen'. De met bijna 200 personen zeer druk bezochte bijeenkomst werd op 16 november georganiseerd door KennisKring Amsterdam in het hart van Greenport Aalsmeer, bloemenveiling FloraHolland. Naast presentaties werden vooral de breakout sessies naar bedrijven in de Greenport zeer op prijs gesteld.

Burgemeester Pieter Litjens van Aalsmeer verwelkomde de leden van de Kenniskring en sectorgenoten met een warm pleidooi voor meer contacten tussen Amsterdam en de Greenport. ,,Wij in Aalsmeer denken bij wetenschap meteen aan Wageningen. En we hebben de Amsterdamse universiteiten naast de deur'', noemde hij als voorbeeld.

Wethouder Economische zaken Ad Verburg: `Tijdens de breakout sessie over logistiek kwam naar voren dat OLV Greenport en de nieuwe N201 onmisbaar zijn.

De KennisKring Amsterdam verbindt kennisinstellingen als universiteiten, overheden en het bedrijfsleven tijdens netwerkbijeenkomsten over relevante thema's in de metropoolregio Amsterdam. ''Innovatie in de sierteelt & het businessmodel'' was het thema van de bijeenkomst op 16 november in Aalsmeer.

Flitsende presentaties

Na het welkom door Litjens ging vestigingsmanager Marcel Claessen van FloraHolland in op de rol van FloraHolland, de Greenport en de speerpunten waar de sector aan werkt onder de vlag van de Amsterdam Economic Board. In ultrakorte en daardoor flitsende presentaties gaven hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring (Swammerdam Instituut/Universiteit van Amsterdam), hoofddocent logistiek Sander de Leeuw (Vrije Universiteit) en Ivo Brautigam, directeur van Bloemenbureau Holland een beeld van ontwikkelingen op hun vakgebied. ,,Het is nuttig om kennis te nemen van ontwikkelingen buiten je eigen vakgebied, want daar is vaak iets op te pikken wat je kunt gebruiken. Dat noemen we dan een cross over", aldus dagvoorzitter Age Fluitman. Hij is voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam. De ontwikkelingen in de logistiek, marketing, duurzaamheid en veredeling kwamen aan de orde tijdens de breakout sessies. Tijdens de bezoeken aan respectievelijk Florimex, PTMD, L. van der Weijden/GreenBalanz en Van Kleef Roses werd duidelijk, dat er nog veel meer kruisverbanden zijn te leggen tussen de verschillende disciplines.

Slagkracht vergroten

Volgens Timo Huges, algemeen directeur van FloraHolland en Jan Willem Breukink, CEO van Incotec sluit dat aan bij het beleid dat is ingezet door minister Verhagen van Economie, Landbouw en Innovatie. ,,Ondernemers, overheden en onderzoekinstellingen vormen een gouden driehoek. Over grenzen heen kijken en projecten oppakken versterkt de economische slagkracht'', concludeerden zij tijdens het afsluitende plenaire gedeelte. Op de vraag van dr. Johan Piet van Transparability hoe duurzaamheid in de gepresenteerde cross overs verankerd is, antwoordde Breukink dat dit als een rode draad door de programma's loopt. Met het concrete voorbeeld van de Innovatieklas werd de bijeenkomst afgesloten. In dit project werken 70 studenten uit zeven landen en afkomstig uit MBO, HBO en Wageningen University opdrachten uit voor vijf ondernemingen in de Greenport Aalsmeer. Zij maken op een innovatieve manier kennis met alle facetten van de sierteeltsector. KennisKring Amsterdam organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met Greenport Aalsmeer, Flower Mainport Aalsmeer, FloraHolland en de Kamer van Koophandel Amsterdam. De presentaties staan op internet: http://kenniskring.nl/food-flowers/.