Technische Universiteit Eindhoven

Maaike Kroon opgenomen in De Jonge Akademie

Geplaatst: 26 november, 2011

Prof.dr.ir. Maaike Kroon wordt één van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie. Vanaf 1 april 2012 mag ze vijf jaar lang lid zijn van dit netwerk van excellente wetenschappers. Van haar wordt verwacht dat ze zich inzet voor activiteiten van DJA en ze krijgt recht op vijf maal een DJA-beurs van tweeduizend euro.

Maaike Kroon (30) was bij haar benoeming tot hoogleraar Scheidingstechnologie aan de TU/e eind 2010 de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Haar vakgebied speelt een belangrijke rol in het anders omgaan met energie. Kroons onderzoek richt zich met name op de ontwikkeling van nieuwe energie-efficiënte scheidingsprocessen en materialen voor duurzame energieopslag. Kroon heeft ook mede het Next Generation Network bij de technologiecommissie van VNO-NCW opgericht.

Haar benoeming tot Jonge Akadeem heeft Kroon te danken aan haar wetenschappelijke excellentie, haar interdisciplinaire aanpak en haar brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. De Jonge Akademie is binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een zelfstandig platform. Jaarlijks worden tien van de vijftig leden van DJA gewisseld. Momenteel zijn er ook al vijftig alumni van DJA. De officiële installatie van de drie nieuwe vrouwelijke en zeven nieuwe mannelijke leden vindt plaats op 16 maart 2012 in het Trippenhuis van de KNAW te Amsterdam. (Cursor, NS)