Erasmus Universiteit Rotterdam

European Universities Games naar Rotterdam

Groot Europees sportevenement toegewezen aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Het grootste Europese sportevenement voor studenten komt in 2014 naar Rotterdam. De European Universities Games zijn vandaag, 26 november 2011, toegewezen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dat betekent dat Rotterdam over drie jaar ongeveer 4000 studenten uit heel Europa kan verwelkomen.

Tijdens een bijeenkomst van de European University Sports Association (EUSA) in het Spaanse Córdoba, waar volgend jaar de eerste European Universities Games worden gehouden, won Rotterdam de tweestrijd van Wroclaw (Polen). Doorslaggevend bij de keuze van de EUSA waren het internationale karakter van de EUR en Rotterdam, de goede sportvoorzieningen in de stad en de ervaring met het organiseren van grote sportevenementen. Daarnaast wordt het evenement de sportieve afsluiter van het lustrumjaar 2013-2014 van de EUR, als de universiteit honderd jaar bestaat.

Van 4 tot en met 13 juli 2014 komen circa 4000 deelnemers en 1000 officials naar Rotterdam voor de European Universities Games, die om de twee jaar worden gehouden. Er wordt bij tien sporten gestreden om de medailles: basketbal, voetbal, futsal (zaalvoetbal), handbal, volleybal, badminton, tennis, tafeltennis, golf en roeien.

De EUR organiseert de European Universities Games samen met de gemeente Rotterdam, Studentensport Nederland en enkele andere partners. Naast de eigen sportfaciliteiten moeten in 2014 onder meer het Topsport Centrum bij De Kuip en het Excelsior-stadion worden gebruikt. Andere (beoogde) locaties zijn onder meer de Willem-Alexander Baan, de roeibaan die momenteel wordt aangelegd, Tennis Park Victoria en het nieuwe Golf Park Rotterdam in Overschie. Voor muzikale optredens in het student village op de vernieuwde campus Woudestein wordt samenwerking gezocht met North Sea Jazz.

Delegatie
In Córdoba lichtten Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit, wethouder Antoinette Laan (Sport en Recreatie) en Menso de Maar, directeur van Erasmus Sport, de plannen toe. Hans den Oudendammer, directeur van Rotterdam Topsport, vertelde over de Olympische ambities voor 2028. Burgemeester Aboutaleb ondersteunde het 'bid' met een videoboodschap. Ook Eric Eijkelberg, directeur van het Program Office van Olympisch Vuur, leverde een belangrijke bijdrage.

Van der Meer Mohr is vanzelfsprekend zeer opgetogen over het binnenhalen van de European Universities Games. "Dit is fantastisch nieuws voor de EUR en Rotterdam. De Spelen passen uitstekend bij het internationale karakter van zowel de stad als de universiteit. De European Universities Games vormen straks een prachtige finale van ons lustrumjaar. Bovendien is het zichtbaar maken van studentensport één van de pijlers van het beleid van de EUR."

Wethouder Laan: "Het binnenhalen van dit prachtige evenement past helemaal binnen de sportieve hoogtepunten die we de afgelopen jaren in Rotterdam hebben mogen beleven. Het is een mooi breedtesportevenement dat onze topuniversiteit ook op sportief gebied verbindt met de vele enthousiaste sporters in deze stad."

Erasmus Sport, de organisatie voor studentensport van de EUR, bracht op
1 september van dit jaar officieel het `bid' uit voor de European Universities Games. Vorige maand inspecteerden leden van de EUSA de sportvoorzieningen in Rotterdam. Het bid wordt ondersteund door onder meer minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) en André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF). De afgelopen jaren heeft Erasmus Sport verscheidene studerende topsporters begeleid, zoals hockeyster Fatima Moreiro de Melo.

Om het binnenhalen van de Games te vieren biedt Erasmus Sport iedere student (EUR en HBO) een jaar lang onbeperkt sporten aan voor 75 euro. Deze actie duurt een week.