Ingezonden persbericht


|Hilversum, 26-11-2011|
LETTERKUNDIG MUSEUM WINNAAR HOLLANDSE NIEUWE 2011

Sinds oktober streden vijf musea in het AVRO Kunstuur programma 'Hollandse Nieuwe' om de titel 'Hollandse Nieuwe 2011'. Welk museum presenteerde hun nieuwe aanwinst het beste aan het publiek? Sinds vandaag is bekend dat het Letterkundig Museum in Den Haag door het Nederlandse publiek is verkozen tot 'Hollandse Nieuwe 2011'. Directeur Aad Meinderts nam uit handen van Andrea van Pol de prijs in ontvangst: "Prachtig! We hebben er veel moeite voor gedaan en dan is het mooi als je uiteindelijk ook wint!"

Andrea van Pol en Pjotr de Jong bezochten vijf verschillende musea en beoordeelden de presentatie rondom hun nieuwe aanwinst. Maar uiteindelijk bepaalde de kijker én de museumbezoeker de winnaar! En dat dat veel enthousiasme opleverde was duidelijk; zo'n 10.000 mensen lieten uiteindelijk hun voorkeur blijken door online te stemmen voor hun favoriete presentatie!

De deelnemende musea waren: Museum Volkenkunde (Prauwfiguur van de Salomonseilanden), het Letterkundig Museum (manuscript 'Ik Jan Cremer'), het Nederlands Zilvermuseum (zilvercollectie Van Kempen en Begeer), Museum Catharijneconvent (schilderij 'De vier Kerkvaders' van Abraham Bloemaert) en het SM's (sieradencollectie van Emmy van Leersum).

Het programma Hollandse Nieuwe wordt mede mogelijk gemaakt door De Vereniging Rembrandt, VSBfonds en Mondriaan Stichting. De fondsen steunen het programma omdat het musea uitdaagt hun aanwinst zo duidelijk mogelijk en in de context van hun collectie aan het publiek te presenteren. Iets wat zeker in deze tijd van groot belang is. Want alleen met een goede presentatie kan het bijzondere van een nieuwe aanwinst gedeeld worden met het publiek. En daar is de aankoop tenslotte voor bedoeld!

Website: kunstuur.avro.nl
Facebook: facebook.com/AVRO.KunstUur
Twitter: twitter.com/avro_kunst

Bekijk de afleveringen van Hollandse Nieuwe terug!