Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Genomineerden VSB Poëzieprijs op Wintertuinfestival

Anne Vegter en Peter Ghyssaert

De VSB Poëzieprijs is jaarlijks dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Volgens de jury zijn Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter de schrijvers van de beste dichtbundels van het afgelopen jaar. In samenwerking met Poetry International presenteert Literair Productiehuis Wintertuin twee van de vijf genomineerde dichters: Peter Ghyssaert en Anne Vegter dragen op zaterdag 26 november in het Lindenberg Theater in Nijmegen voor uit hun genomineerde bundels.

Peter Ghyssaert werd genomineerd met zijn bundel Ezelskaakbeen (uitgeverij Atlas). De jury: Wie aan babbelziekte lijdt mist het genadeschot dat aan de gedichten in Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert voorafgaat. Langzaam komt het verval ons aanwaaien, oorsuizen kan zowel de stilte als de dood inluiden. De wind strijkt langs, vindt in een stapel stoelen van goedkoop plastic de ideale klankkast. Ghyssaert durft te ontroeren, juist waar dit niet zijn inzet is, gebeurt het toch.

Over Eiland berg gletsjer (uitgeverij Querido) van Anne Vegter: Eiland berg gletsjer is een bundel waarin intimiteit, verwijdering en de gevaren van overgave de toon bepalen. Anne Vegter laat het eigen idioom los op een wereld die zich onverschillig toont, zich zelden laat paaien en enkel uit pure berekening of starre wiloplegging openklapt. Het verweer laten vallen verrast als wapen.

Op deze zaterdagavond van het Wintertuinfestival treden naast Anne Vegter en Peter Ghyssaert ook op: Cees Nooteboom, Jules Deelder, A.L. Snijders, Vrouwkje Tuinman, Claw Boys Claw, Jannah Loontjens, Dennis Gaens, Turntable Tampeloeresen en vele anderen.

De VSB Poëzieprijs 2012 wordt uitgereikt op 25 januari a.s., de vooravond van Gedichtendag.

Meer over het Wintertuinfestival: www.wintertuin.nl

Meer over de VSB Poëzieprijs: www.poetry.nl / www.vsbpoezieprijs.nl

Peter Ghyssaert (Antwerpen, 1966) studeerde muziekgeschiedenis, viool en kamermuziek aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen. Bijvoorbeeld bij het strijkkwartet Ars Longa werkt hij als beroepsmuzikant en hij zit in het muziekonderwijs. Ook was hij samensteller en inleider van de bloemlezing Turkooizen scheepje van verschil: twaalf jonge Vlaamse dichters (Prometheus, 1997). Als dichter debuteerde Ghyssaert met Honingtuin (Bert Bakker, 1991). Vervolgens verscheen Cameo (Bert Bakker, 1993), waarvoor hij dePoëzieprijs van De Vlaamse Gids en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs ontving. Na de bundels Sneeuwboekhouding (Bert Bakker, 1995), Jubileum en andere gedichten (Bert Bakker, 1997) en De zuigeling van Sint-Petersburg (Querido, 2001) raakte Ghyssaert bij een iets groter publiek bekend doordat Kleine lichamen (Querido, 2005) een nominatie kreeg voor zowel de Herman de Coninckprijs als voor de VSB-Poëzieprijs.

Anne Vegter (Delfzijl, 1958) volgde de dramaopleiding van de Akademie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht. Met illustratrice Geerten Ten Bosch maakte ze het kinderboek De dame en de neushoorn, (Querido, 1989) waarvoor zij de Woutertje Pieterse Prijs kregen. Vegters tweede kinderboek Verse Bekken! (Querido, 1990) werd zelfs voor de AKO Literatuurprijs genomineerd. Het jaar daarna verscheen het poëziedebuut Het veerde (Querido, 1991).

Vegter bleef niet strikt begrensde genres bestrijken. Daaronder valt proza als Ongekuiste versies (Querido, 1994) en Harrie's hoofdingang (Querido, 1999), maar ook theater als Struisvogels op de Coolsingel, (2005,Taalunie Toneelschrijfprijs). Haar oeuvre als geheel kreeg de Anna Blaman Prijs.Uit 2006 dateren Vegters Sprookjes van de planeet aardedie in samenwerking met het ASKO/Schönbergensemble najaar 2011 op tournee gaan.

Poëzie bundelde Vegter verder in Aandelen en obligaties (Querido, 2002) en Spamfighter (Querido, 2007). Laatstgenoemde bundel werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Net als het door Vegter nu zelf geïllustreerde Eiland berg gletsjer (Querido, 2011).