Ingezonden persbericht


Aanzienlijk deel Nederlanders plaatst vraagtekens bij Zwarte Piet

'Zwart van Roet' evenement in Amsterdam gaat verder dan "gezeur"

Dertig procent van alle Nederlanders sprak wel eens iemand die "vraagtekens plaatste bij de rol en/of het uiterlijk van Zwarte Piet", zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De peiling is bekendgemaakt ter gelegenheid van het evenemtent 'Zwart van Roet', dat van 26 november t/m 4 december plaatsvindt in het MC Theater te Amsterdam. 'Zwart van Roet' is een evenement rondom de figuur Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest, met een expositie, een filmavond, debatten, een leesgroep en een feest. Het evenement hoopt bij te dragen aan een constructief gesprek rondom ons nationale feest.

"Het lijkt erop dat kritiek op Zwarte Piet onder diverse lagen van de bevolking voorkomt", aldus de organisatoren van 'Zwart van Roet'. "We hopen dat op ons evenement veel verschillende mensen afkomen: mensen die genieten van het Sinterklaasfeest, mensen met kritiek op Zwarte Piet, en mensen voor wie dit allebei geldt. En we kijken uit naar verder onderzoek."

Waarom is Zwarte Piet een eeuw geleden toegevoegd aan het Sinterklaasfeest, nadat het eeuwen zonder knecht is gevierd? Ben je overgevoelig als je hier een punt van maakt? En (zeer actueel na afgelopen weekend): is Zwarte Piet een racistisch element in het Sinterklaasfeest? Deze en andere vragen komen aan bod in het gevarieerde programma van 'Zwart van Roet'.

'Zwart van Roet' plaatst het Sinterklaasfeest en de figuur Zwarte Piet in een bredere maatschappelijke en historische context. Dit gebeurt onder andere door een expositie met werk van diverse kunstenaars waaronder Charls Landvreugd, Catrien Ariëns en Kaleb de Groot, gecombineerd met een historisch overzicht van de Sinterklaas viering.

Verder bevat het programma de vertoning van de documentaire "Read The Mask - Tradition Is Not Given", een leesgroep over stereotypes in Westerse kunst en culturele uitingen, een debat gepresenteerd door Kirsten van de Hul met o.a. Francio Guadeloupe, Scotty Gravenberg, Quinsy Gario en Kno'ledge van "Zwarte Piet is Racisme" en sluit af met een feest met bekende DJ's en live optredens.

Programma overzicht "Zwart van Roet":
zaterdag 26/11: 19:00 t/m 22:00 - Opening Expositie zondag 27/11: 14:30 t/m18:00 - Debat
woensdag 30/11: 18:30 - Filmavond
zaterdag 03/12: 14:00 - Leesgroep
zaterdag 03/12: 18:00 - Artist talk & dinner
dinsdag 06/12: 22:00 t/m 04:00 - Feest "We Wanna Join The Party" (locatie Winston Kingdom)

Zie ook de website: http://zwartvanroet.tumblr.com

De genoemde peiling is uitgevoerd door peil.nl van Maurice de Hond.


---

Noot voor de redactie,