Ingezonden persbericht


Explore the North presenteert...
Literaire Reis door Friesland

za. 26 november 12.00 - 16.30 uur

Het gloednieuwe festival voor literatuur en muziek Explore the North (25 en 26 november) begint op zaterdagmiddag 26 november met een literaire reis door het noorden van Friesland. Het publiek reist in een kleine groep, samen met de kunstenaars naar een aantal bijzondere locaties in de provincie. In de Zwarte Haan in St. Jacobiparochie en in de Kerk van Paesens/Moddergat maken schrijvers en kunstenaars je deelgenoot van de inspiratie die zij halen uit hetzelfde Friese landschap waar je op dat moment doorheen reist. De busreis begint en eindigt bij de Grote Kerk in Leeuwarden aan het Jacobijnerkerkhof, en duurt van 12.00 tot ongeveer 16.30 uur. Een kaartje kost E20,- inclusief een heerlijke lunch bij Restaurant De Zwarte Haan, direct gelegen aan de Waddenzee. Er is maar een beperkte capaciteit voor dit programmaonderdeel van Explore the North. Wees er dus snel bij als je mee wilt op deze bijzondere ontdekkingsreis. Een kaartje koop je via www.explore-the-north.nl

Tijdens de literaire reis zal het publiek de provincie verkennen samen met dichter Jan Kleefstra, schrijver Albertina Soepboer, muzikant Chris Bakker, dichter Tsjêbbe Hettinga en muzikant Sytze Pruiksma.

Deelnemende kunstenaars

Jan Kleefstra

Jan Kleefstra treedt inmiddels enkele jaren naar buiten met zijn fragmenten, zoals hij zijn gedichten noemt. In deze jaren heeft hij vele malen door het land opgetreden, is hij in verschillende tijdschriften gepubliceerd, is in enkele bloemlezingen opgenomen en heeft hij twee bundels in eigen beheer uitgegeven. De eerste bundel Stem van de stilte is in samenwerking met zeeschilder Minne Onnes gemaakt in 2003. De tweede bundel Fragmenten uit 2006 bevat naast de fragmenten digitale foto's van Johan van Aken. De fragmenten gaan over land tussen meren en de zee en de zintuiglijke weerslag daarvan. Bij zijn voordrachten gebruikt hij de minimalistische klanken van mensen als Basinski, Deathprod, Es, enz. Door die muziek weeft zijn broer Romke vervolgens gitaarklanken, zodanig dat de woorden een veilige, verstilde basis vinden om in weg te komen. De klanken van de muziek moeten een ruimtelijke, verstilde sfeer scheppen, die zich zo met het lege land kunnen verdragen.

Albertina Soepboer

Albertina Soepboer woont in Harlingen en heeft haar atelier in Groningen Ze studeerde Romaanse talen en culturen en Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Haar Friestalige debuutbundel Gearslach verscheen in 1995. Na die bundel volgden negen andere bundels. Naast het Fries heeft ze altijd in het Nederlands geschreven en ze ziet zichzelf dan ook als een tweetalig schrijver. In haar poëzie is die meertaligheid een belangrijk thema. Een ander belangrijk thema is landschap. Het wad komt vaak terug in haar poëzie, maar ook haar passie voor reizen speelt een grote rol. Andere niet direct aanwijsbare invloeden, maar minstens zo belangrijk zijn muziek en haar eigen teken- en schilderwerk. Als dichter heeft ze teksten geschreven voor de Friese fadozangeres Nynke Laverman en werkte ze samen met het Rubens Kwartet. Voor haar gedichten kreeg ze in 1996, 1997 en 1998 de Rely Jorritsma-prijs.

Chris Bakker

Chris Bakker is in 2006, na een aantal jaren gespeeld te hebben in de Leeuwarder slowcore band Sola, begonnen met het maken van experimentele muziek. Dit project is ontstaan vanuit een sterke behoefte om enerzijds lange verstilde dromerige muziek te maken en anderzijds zware geluidserupties te maken met distorion en feedback. Tussen deze 'uitersten' zijn geluidsflarden ontstaan die na verloop een steeds abstractere vorm zijn gaan aannemen. Wat begon als postrock-achtige muziek is verworden tot geluid wat moeilijker te vangen is. Sinds 2008 treed hij regelmatig op met de dichter Jan Kleefstra en de experimenteel gitarist Romke Kleefstra. In 2009 mondde deze samenwerking uit in de plaat 'Wink'. Daarna volgden nog 2 platen met de Kleefstra's in samenwerking met andere gelijkgestemde muzikanten zoals Liondailer, Machinefabriek, Nils Frahm en Peter Broderick.

Tsjêbbe Hettinga

Tsjêbbe Hettinga debuteerde in 1971 bij een literaire prijsvraag die hij meteen won. Hij veroverde de Frankfurter Buchmesse in 1993 met een indrukwekkend optreden. Hij doet al zijn voordrachten uit het hoofd om de gevoelslading zo sterk mogelijk te kunnen vertolken. Hettinga, tevens saxofonist, vergelijkt dit met een jazz-improvisatie. Hij publiceerde zes bundels, de laatste Platina aan Zee (2006).

Sytze Pruiksma

Componist, musicus en vogelkenner Sytze Pruiksma (1972) ziet het landschap als een soundtrack. Hij luistert naar de natuur zoals hij naar muziek luistert - wanneer hij vogels over zijn hoofd ziet vliegen, hoort hij een melodie. Tijdens zijn optredens laat hij het publiek kennismaken met de manier waarop hij naar het landschap kijkt. Pruiksma verzamelt geluiden, muziekinstrumenten en muziek, mixt en creëert een sfeer die het landschap weerspiegelt.

Meer literair programma en opening tentoonstelling Lucebert in Keramiekmuseum Princessehof Explore the North heeft, naast de multidisciplinaire programmering die bestaat uit literatuur en muziek op zaterdag 26 november, op vrijdag 25 november een literair symposium georganiseerd in samenwerking met Tresoar. Dit symposium over 'Het Noordelijk Gevoel...' met Ate Jongstra, Remco Ekkers, Kester Freriks en Abe de Vries duurt van 19.00 tot 22.30 en is uitstekend te combineren met de opening van de tentoonstelling 'Schreeuw uit het harnas' met keramisch werk van dichter Lucebert in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden om 16.00 uur. Meer informatie hierover is te vinden op www.princessehof.nl.

------------------


Ingezonden persbericht