Ingezonden persbericht


Leiden, 18 november 2011

Filmweekend 'Op Expeditie' in Museum Volkenkunde
Leiden

26 en 27 november 2011

Aansluitend bij de tentoonstelling Op Expeditie organiseert Museum Volkenkunde in Leiden een avontuurlijk filmweekend. Beroemde bioscoopfilms worden afgewisseld met documentaires over spectaculaire expedities. Conservatoren van het museum lichten de films en documentaires toe. Zaterdag 26 november staat het thema "Boeven en Kannibalen" centraal en op zondag de 27ste draait het om "Volkenkundige Expedities". Het filmweekend is gratis toegankelijk na betaling van museumentree.

Het filmweekend begint meteen spannend met een kaskraker uit 1984: Indiana Jones and the Temple of Doom. In deze tweede film uit de reeks wordt de heldhaftige archeoloog Indiana Jones ingehuurd door inwoners van een dorp in India om hen te helpen in hun strijd met een kwaadaardige sekte. Deze sekte is geïnspireerd op de 17e Indiase Thuggee cultus, een netwerk van geheime genootschappen dat bestond. De Thugs, zoals de leden van de Thuggee genoemd werden, beroofden reizigers in groepsverband. Na afloop van de film plaatst dr. Wonu Veys, conservator Oceanië, de rol van 'kwaadwillende inboorlingen' die verre culturen in Indiana Jones en andere westerse avonturenfilms veelal krijgen in perspectief.

Vervolgens leidt Veys twee documentaire films in. De zwart-wit filmbeelden uit 1931 in Gow, the killer zijn gemaakt door ontdekkingsreiziger Edward A. Salisbury tijdens zijn reizen over de Stille Zuidzee. De angstaanjagende titel duidt op het vermeende kannibalisme dat hij aan verschillende culturen in dat gebied toeschreef. Cannibal Tours uit 1988 laat zien dat het beeld van de 'wilde primitieveling' nog steeds bestaat. Antropoloog en filmer Dennis O'Rourke volgde in Papua Nieuw-Guinea een groep rijke toeristen tijdens een luxueuze cruise naar de mysterieuze en 'gevaarlijke binnenlanden'. De manier waarop de reizigers zich uitlaten over de 'inboorlingen' spreekt boekdelen. Zondag start met Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, de vierde uit de reeks waarin Indy te maken krijgt met een kristallen schedel in de jungle van Midden-Amerika. Mede door deze film kregen 'de kristallen schedels', die daadwerkelijk gevonden werden, belangstelling bij aanhangers van de New Age beweging die er buitenaardse krachten aan toekenden. Inmiddels is bekend dat het om 19eeeuwse vervalsingen gaat. Conservator Noord-Amerika en Arctische gebieden, drs. Cunera Buys, leidt de daaropvolgende documentaires in. Beginnend met twee afleveringen van Bruce Parry's beroemde serie Tribe, waarin hij op geheel eigen wijze het leven van nomaden en oerwoudbewoners belicht. Het weekend sluit af met een documentaire over de Tellem-expeditie. De Tellem is een volk dat eeuwen geleden in de grotten van een steile rotswand in Mali hun doden bijzetten. De documentaire doet verslag van het spectaculaire onderzoek dat Nederlandse wetenschappers in de jaren'70 tijdens een vijftal expedities naar de resten van deze cultuur deden. Belangrijke exemplaren van deze unieke archeologische vondsten zijn te bewonderen in de vernieuwde Afrika opstelling in het Museum. Kijk voor het complete programma op www.volkenkunde.nl

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl

Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Op woensdag is het hele museum GRATIS te bezoeken, inclusief tijdelijke tentoonstellingen.



Ingezonden persbericht