Ingezonden persbericht


Programma en gasten

Ontdek de nieuwste Scandinavische crime series en films op de eerste editie van het

CRIME FESTIVAL
Zaterdag 26 en zondag 27 november 2011
Pathé Buitenhof, Den Haag

Lumière presenteert met veel trots de nieuwste misdaadseries en -films op het grote doek. Omdat de nieuwe portie crime uit het Noorden zo goed en zo uitgebreid is, maken we er meteen een heus festival van! En zoals het een echt festival betaamt, zal een heel regiment Scandinavische gasten hun opwachting maken.

DE GASTEN
Voor deze eerste editie mogen we al meteen enkele grote en interessante namen verwelkomen:

Scenarist HANS ROSENFELDT komt THE BRIDGE introduceren, de nieuwe must-see voor elke crimefan. Hoogtepunt bij THE BRIDGE is de komst van hoofdrolspeler KIM BODNIA (THE KILLING).

JAN ARNALD, de man achter het misdaadschrijvend alter ego Arne Dahl, komt spreken over de gelijknamige serie.

Daarnaast ontvangen we ook een heleboel producenten zoals JON MANKELL (zoon van Henning Mankell en producent van o.a. HEADHUNTERS en IRENE HUSS) en MALTE FORSSELL (producer WALLANDER en line producer van films als MILLENNIUM (David Fincher) en DANCER IN THE DARK).

De mensen van FILMLANCE, het productiehuis achter toppers als THE BRIDGE en ARNE DAHL en productiehuis YELLOW BIRD (HEADHUNTERSen IRENE HUSS) maken eveneens hun opwachting.

Al deze Scandinavische gasten zijn 26 november beschikbaar voor interviews. KIM BODNIA en HANS ROSENFELDT ook zondag 27 november. Voor de media zijn nog enkele gratis toegangskaarten beschikbaar. Mail naar monique@mvsp.nl of menno@mvsp.nl

HET PROGRAMMA
Zaterdag 26 november | 10:00 - 19:00
Vertoning van afleveringen uit de series THE BRIDGE, VARG VEUM 2, ARNE DAHL, IRENE HUSS 2. En de Noorse thriller HEADHUNTERS, die vanaf 12 april 2012 te zien is in de Nederlandse bioscoop.

Naast korte pauzes staan ook een panelgesprek én een gesprek met auteur JAN ARNALD (ARNE DAHL) op het programma. Niemand minder dan MIKE GOODRIDGE, hoofdredacteur van Sreen International en crimefan, zal de gesprekken leiden. Voornamelijk twee thema's zullen aan bod komen: de invloed van het internationale succes op het maken van nieuwe reeksen en Scandinavische series in de pijplijn.

Zondag 27 november | 10:00 - 23.00
Marathonvertoning van de nieuwe spectaculaire serie THE BRIDGE - 10 x 60 minuten - Het volledige eerste seizoen De crew van Filmlance met scenarist HANS ROSENFELDT en hoofdrolspeler KIM BODNIA maken na aflevering 6 hun opwachting voor een korte Q&A met het publiek.

Zie voor meer informatie over het CRIME FESTIVAL
www.lumierecrimeseries.com

THE BRIDGE
Een lijk wordt gevonden op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken. De ene helft van het lijk bevindt zich in Denemarken, de andere helft in Zweden... Het begin van een nieuwe spectaculaire misdaadreeks die je met ingehouden adem voorbij ziet razen. Vanaf 28 februari 2012 op 5 Disc DVD en 3 Disc Blu-ray overal verkrijgbaar.

IRENE HUSS 2
Spannende misdaadserie met verbluffende beelden van de Zweedse kuststad Göteborg. Hoofdpersonage Irene Huss staat bekend als de vrouwelijke tegenhanger van Kurt Wallander. Vanaf 31 januari 2012 op 3 Disc DVD.

VARG VEUM 2
Hedendaagse Noorse crime serie met een licht ontvlambare en roekeloze privédetective, vlijmscherpe actiescènes en zwarte humor. Maatschappijkritische misdaad van auteur Gunnar Staalesen. Varg Veum - Het Zwarte Schaap vanaf 15 maart in de bioscoop, Varg Veum 2 zomer 2012 op DVD.

ARNE DAHL
Prime time misdaadserie over een Scandinavische eenheid (A-team) tegen internationale misdaad. Gebaseerd op de award winning bestsellers van de Zweedse schrijver Arne Dahl. Voorjaar 2012 op DVD.

HEADHUNTERS
Bloedstollende thriller van de Noorse schrijver Jo Nesbo. Een succesvolle headhunter stort zich in de misdaad en bereidt de kunstroof van de eeuw voor. Recordcijfers tijdens het openingsweekend in Noorwegen! Vanaf 12 april 2012 te zien in de Nederlandse bioscoop.

Kaartverkoop
Toegangskaarten zijn te verkrijgen via http://www.pathe.nl/artikel/631- ¤ 27,50- per persoon/per dag - inclusief een goodie bag met dvd's! Voor media zijn perskaarten beschikbaar.

Lumière Crime Series
Al 5 jaar brengt Lumière vele Scandinavische crime series uit op DVD. Een aantal daarvan zijn instant klassiekers geworden, zoals THE KILLING, Henning Mankells WALLANDER en Stieg Larssons MILLENNIUM. Ook de komende 5 jaar zal Lumière weer garant staan voor het mooiste uit Scandinavië, zoals een serie gebaseerd op de boeken en scenario's van Camilla Läckberg, de nieuwe verfilmingen van de literaire thrillers van Liza Marklund, de boekverfilmingen van Arne Dahl, en natuurlijk het langverwachte derde en laatste deel van THE KILLING...

Veel van de Lumière crime series zijn gebaseerd op boeken van auteurs die Scandinavië wereldwijd op de kaart hebben gezet als belangrijke regio voor thrillers en detectives. Er staan dus ongelofelijk veel goede, beklijvende en spannende verhalen klaar om verfilmd te worden. Na THE KILLING, WALLANDER en vooral MILLENNIUM beleeft de Scandinavische film- en televisie-industrie hoogtijdagen. Ambities worden groter, budgetten stijgen en de hele wereld kijkt inmiddels naar die mooie en spannende producties uit het noorden. We houden van spanning, maar ook van verdieping. Daarom heeft Lumière zijn specifieke label, Lumière Crime Series, ontwikkeld.