Ingezonden persbericht


LantarenVenster Rotterdam: concert Tineke Postma Kwartet, zaterdag 26 november

TINEKE POSTMA KWARTET, zaterdag 26 november, 20:30, ¤ 19

Het is al weer bijna twee jaar geleden dat saxofoniste Tineke Postma in LantarenVenster optrad, en haar meest recente cd The Dawn of Light vraagt om een hernieuwde kennismaking.

Postma studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam en ontwikkelde daarna een werkelijk fabuleuze solocarrière. Ze nam de lessen die ze in New York van onder meer Dave Liebman en Chris Potter kreeg ter harte, en integreerde deze in haar eigen herkenbare stijl. Inmiddels behoort Tineke tot de top van de Nederlandse jazz, en ook internationaal begint zij door te breken. Ze deelde het concertpodium al met Esperanza Spalding, Diane Reeves, Nancy Wilson en Geri Allen. Ook speelde ze al op prestigieuze internationale concertpodia zoals Carnegie Hall, het North Sea Jazz Festival (dit jaar nog) en het Japanse Yokohama Jazz Festival.

Postma staat sinds vorig jaar onder contract bij een van de grootste Amerikaanse jazzimpresariaten. Ook is ze als enige Nederlandse jazzmuzikant te zien in de prestigieuze Amerikaanse jazztelevisieserie Icons Among Us, in gezelschap van onder meer Herbie Hancock, Richard Bona en Wayne Shorter. De afgelopen jaren heeft Tineke zich bekwaamd in het schrijven van sterke en melodieuze composities. Haar cd's ontvangen lovende kritieken in toonaangevende jazzbladen. The Traveller - met prachtige moderne en eigenwijze jazzcomposities - werd opgenomen met een Amerikaanse sterbezetting.

Sinds haar debuut in 2003 met het album First Avenue, bouwde zij gestaag aan een imposant oeuvre. Op de nieuwe cd The Dawn of Light, uitgekomen in dit voorjaar, is een gastrol weggelegd voor Grammy-winnares en vriendin Esperanza Spalding die de song Leave Me A Place Underground zingt. Op deze cd wordt Postma begeleid door haar vaste Nederlandse musici, dezelfde topbezetting als waarmee ze ook in LantarenVenster zal aantreden.

"One of the leading ladies in jazz." - The Evening Standard

"...we hear the sound of an artist breaking through to the next level..." - All About Jazz

Bezetting:
Tineke Postma: altsax, sopraansax
Marc van Roon: piano
Frans van der Hoeven: bas
Martijn Vink: drums

Kaarten voor dit concert zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.