Rijksvoorlichtingsdienst

Kruiende herinnering

Zowel de collectieve als de individuele herinnering verandert. Hoe wij in 1950, 1960,1980 en 2010 terugkijken op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog verschilt per decennium. Perspectieven en invalshoeken van dezelfde verschrikkelijk gebeurtenissen veranderen. De wijze waarop de Holocaust daadwerkelijk plaatsvond. De manieren waarop Joden vergast zijn en vermoord zijn, de snelheid waarmee, het (her)ontdekken van Killing sites. Het zijn onderwerpen waar experts en diplomaten van een 30 tal landen zich blijvend mee bezighouden binnen de International Task Force for Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) .

Is het anno 2011 nog nodig om zo intensief bezig te zijn met de Tweede Wereldoorlog zult u denken. Het antwoord daarop wordt door landen in heel Europa en daarbuiten, en in toenemende mate ook door Oost-Europese landen volmondig met JA beantwoord.

Een groot aantal landen heeft pas na 1989 echt de gelegenheid gekregen naar de eigen geschiedenis en dus ook naar die van WOII, te kijken. De Oost-Europese landen zijn zich veel later gaan realiseren wat hun aandeel was in de tweede wereldoorlog. Pas na onderdrukkingen, zoals het Stalinistische regime, is er nu ruimte gekomen om in het reine te komen met het eigen verleden, de keuzes en de daden.

Ook is het van groot belang dat er lessen geleerd worden van de Holocaust. In het onderwijs worden er steeds meer vergelijkingen getrokken tussen de Holocaust en de genocides van meer recente datum en andere, actuele vormen van genocide. De Holocaust is uniek maar ook andere genocides hebben speciale kenmerken: Er is een toenemende behoefte om te vergelijken en lering te trekken, dan is het van belang dat dit goed wordt onderbouwd.

Rond de jaarvergadering van de ITF wordt er op 27 en 28 november een tweedaagse werkconferentie georganiseerd door het Niod, de Hollandsche Schouwburg, het Anne Frank Huis en HC Kamp Westerbork met de titel "Holocaust and other Genocides. The uses, abuses en misuses of the Holocaust Paradigm". Het doel is om tot een meer geintegreerde manier van kijken naar de Holocaust en andere genociden te komen. Experts en specialisten over de hele wereld komen in het Vredespaleis in Den Haag hiervoor bijeen.

Hoe zeldzaam ook, er is heel soms een bijzonder en positief verhaal aangaande duizenden joodse kinderen die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in veiligheid zijn gebracht.

Op woensdag 30 november wordt in Hoek van Holland het vierde en laatste monument in de Europese reeks van monumenten ter herinnering aan deze Kindertransporten onthuld. Het monument, van de ontwerper en zelf één van de "Kinder" Frank Meisler, is er één uit een reeks van vier, de andere staan in Londen, Gdansk en Berlijn.

De Kindertransporten hebben in 1938 en 1939 10.000 joodse kinderen per schip vanaf Hoek van Holland naar Engeland vervoerd en daardoor in veiligheid gebracht. Tijdens de onthulling zullen nog zeker 35 van de "Kinderen", die zo gelukkig waren om op deze transporten terecht te komen, aanwezig zijn. Bijzondere levensgeschiedenissen met een welverdiend monument.

De ITF heeft een roulerend voorzitterschap. Nederland is dit jaar voor de tweede keer voorzitter. Ambassadeur van Karel de Beer, geeft thans voor 1 jaar leiding aan de ITF. In twaalf jaar tijd is het aantal deelnemende landen van vier naar 28 gegroeid en dit jaar treden weer drie landen toe. Een snel en sterk groeiende internationale organisatie van landen met elk hun eigen unieke en bijzondere geschiedenis in veranderende tijden in goede banen leiden vereist daadkracht, visie en inlevingsvermogen. Op donderdag 1 december zal de staatssecretaris van het ministerie van VWS mw. Marlies Veldhuijzen van Zanten de opening van de plenaire bijeenkomst van de ITF Conferentie verzorgen in het World Forum in Den Haag. Daar zullen ook eerste generatie overlevenden uit kampen en van het "Kindertransport" spreken. De verbinding met jonge studenten wordt gerealiseerd door een filmimpressie die twee studenten gemaakt hebben tijdens een herdenkingsreis naar o.a. Auschwitz en interviews die zij gaan afnemen tijdens de onthulling. De beelden zullen daarna op You Tube te vinden zijn.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed