Ingezonden persbericht


Armando Museum in Amersfoort sluit op 27 november

Op zondag 27 november 2011 wordt de tentoonstelling Armando Biënnale Revisited in het Armando Museum afgesloten. Met de afsluiting van de tentoonstelling eindigt ook het verblijf van het Armando Museum in Amersfoort.

Het Armando Museum werd op 8 december 1998 geopend. Op 22 oktober 2007 werd het getroffen door een uitslaande brand. De negentiende-eeuwse Elleboogkerk, waarin het museum gevestigd was, werd daarbij grotendeels in de as gelegd. In eerste instantie waren de plannen gericht op een terugkeer van het museum in de Elleboogkerk. Het Armando Museum wilde de herbouw van de Elleboogkerk benutten om in de kerk een volledig nieuw en hedendaags museum te creëren dat beter dan voorheen toegerust zou zijn om het multidisciplinaire werk van Armando te exposeren.

De overweging van de gemeente Amersfoort in 2010 om het Armando Museum niet meer te huisvesten in de Elleboogkerk was de aanleiding voor Stichting Amersfoort in C / het Armando Museum om zich te oriënteren op alternatieve huisvesting. Omdat naar het oordeel van de besturen van Amersfoort in C en de Armando Stichting dan geen adequate alternatieven voorhanden waren voor de museale presentatie van de Armando Collectie in Amersfoort oriënteerden deze organisaties zich op alternatieve huisvesting buiten Amersfoort. Concreet leidde dit tot plannen om de Armando Collectie te herhuisvesten op landgoed Oud-Amelisweerd in een nieuwe en inspirerende culturele bestemming: Museum Oud-Amelisweerd.

Met de gewenste herbestemming van landgoed Oud-Amelisweerd tot museum moeten elementen bij elkaar komen die gezamenlijk meer zijn dan de som der delen, met de Armando Collectie en een unieke collectie Chinese behangsels als artistieke kernen. In Museum Oud-Amelisweerd moet de bezoeker de historische buitenplaats als Gesamtkunstwerk gaan ervaren. Daartoe wordt beleving van kunst, landschap en geschiedenis samen gebracht en versterkt door inspirerende verbindingen te leggen.

De verwachting is dat de politieke besluitvorming, die Museum Oud-Amelisweerd al dan niet mogelijk maakt, eind 2011 plaatsvindt. Uitgaande van een positief besluit kan het nieuwe museum dan in 2013 haar deuren openen voor het publiek.

Het Armando Museum in Rietveldpaviljoen De Zonnehof is nog t/m 27 november 2011 te bezoeken.

-einde persbericht-