Ossenhoornblazen, eeuwenoude traditie in Markelo


Markelo, 20111117 -- Op zondag 27 november wordt er dit jaar weer geblazen op de aloude ossenhoorn. De eerst keer wordt er geblazen om 14.30 uur op het voorplein van kasteel Weldam. De bloazers worden eerst ontvangen door de grafelijke familie Zu Solms – Sonnenwalde, waarna er op het voorplein wordt geblazen gecombineerd met het vertellen van oude volksverhalen.

De ossenhoorn is het meest oorspronkelijke blaasinstrument dat wij kennen. In Markelo werd er nog tot aan het eind van de 19e eeuw op ossenhoorns geblazen als midwintergebruik (voorloper van de midwinterhoorn). In de voor-christelijke tijd werd er geblazen om demonen te verdrijven en om het licht terug te krijgen. Later, bij de opkomst van het Christendom, werd deze oeroude traditie gekoppeld aan het Christelijk geloof en werd er geblazen om de geboorte  van Christus aan te kondigen.

Nadat ruim 100 jaar geleden het oude volksgebruik is verdwenen, is men in 1988 in Markelo weer begonnen om de aloude traditie in ere te herstellen. Doordat er nog enkele eeuwenoude hoorns in Markelo bewaard zijn gebleven, was het voor de blazers een kwestie van oefenen om het aloude gebruik weer op te pakken.

Vanaf de 1e advent wordt er iedere zondag op verschillende locaties rondom Markelo geblazen. Graag nodigen wij u uit om het ‘bloazen’, gecombineerd met het vertellen van aloude volksverhalen bij te wonen.

De rest van het programma en verdere informatie kunt u vinden op www.ossenhoorn.nl





Ossenhoornbloazers Markelo