Ingezonden persbericht


Groningen, najaar 2011

Modieuze prenten - modeprentten (1580-1940) uit de privé-collectie ghering

Van 27 november 2011 t/m 19 februari 2012 organiseert het Grafisch Museum Groningen een expositie waarin vrouwenmode centraal staat. Mevrouw Ghering-van Ierlant bezit een grote collectie modeprenten die naast de ontwikkeling van de mode door de eeuwen heen ook laat zien hoe verschillende druktechnieken zijn toegepast om de vrouwenmode in al haar pracht te laten zien. Naast prenten zijn ook enkele op historische kleding gebaseerde kostuums van het Noord-Nederlands Toneel en een vijftal historische schoenen van het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum te zien.

De eerste prenten waren doorgaans niet bedoeld als afbeeldingen van mode, maar laten wel zien hoe de mode zich ontwikkelde. Vanaf de 18e eeuw zien we tijdschriften verschijnen, waaraan losse modeprenten werden toegevoegd om de dames op de hoogte te houden van de laatste modetrends. Vanaf de jaren dertig van de 20e eeuw werd de modeprent verdrongen door de fotografie, maar aan het begin van onze eeuw zien we de belangstelling voor de hedendaagse modeprent weer toenemen, met onder meer Piet Paris als exponent.

Het grootste gedeelte van de door mevrouw Ghering-van Ierlant verzamelde kostuum- en modeprenten is opgenomen als Collectie M.A.Ghering-Van Ierlant in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. De modeprenten die in Groningen tentoongesteld worden komen uit de Privé-collectie Ghering. De collectie beslaat de periode 1565 t/m 1940.

In de expositie wordt een prachtig overzicht geboden van deze prenten. De veelal zeldzame prenten geven niet alleen een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de mode, maar laten ook zien hoe de drukkunst en de vrouwenbladen zich hebben ontwikkeld.

Een selectie uit de collectie wordt in het Grafisch Museum getoond, aangevuld met enkele passende kledingstukken en accessoires. Bij de expositie vindt een uitgebreid randprogramma plaats van lezingen, workshops en activiteiten.

Het Grafisch Museum bevindt zich in de Rabenhauptstraat 65 in Groningen (3-5 minuten lopen van het Centraal Station, aan de achterzijde -" te bereiken via de perrons) en is geopend van dinsdag t/m zondag van 1300 - 17.00 uur. Voor informatie: tel. 050-5256497 of bezoek dee website www.grafischmuseum.nl