Ingezonden persbericht


Mart van den Broek (19) en Lotte Smits (14) winnen schrijfwedstrijd De Nijmeegse Nieuwe

In een volgepakte zaal van het Lindenbergtheater in Nijmegen zijn zaterdag 26 november de winnaars bekend gemaakt van De Nijmeegse Nieuwe, een schrijfwedstrijd voor jongeren. De prijsuitreiking vond plaats op de vooravond van het Wintertuinfestival.

De 19-jarige Mart van den Broek won de eerste prijs in de categorie oud (17 tot en met 21 jaar). Hij ontving 250 euro voor zijn verhaal 'Gestrand'. 'Een spannend verhaal dat het verdient om te winnen,' aldus de jury. Verder uit het juryrapport: 'De schrijver toont niet alleen maar emoties, maar laat gebeurtenissen zien. Hierdoor wordt een goede sfeer neergezet, en kan de lezer ook zelf het verhaal invullen.'

De 14-jarige Lotte Smits won met haar verhaal 'Gevangen' in de categorie jong (12 tot en met 16 jaar) en ging met 250 euro naar huis. De jury ging helemaal mee in deze gruwelijke fantasie. 'Het verhaal klopt, is logisch opgebouwd, goed gestructureerd en heeft een leuk einde. We waren onder de indruk van de goede volzinnen,' aldus het juryrapport. Lotte Smits kreeg vorig jaar een eervolle vermelding. Dit jaar koos de jury unaniem voor haar verhaal.

De tweede prijs in de categorie oud ging naar een gedicht van Sjoerd Postma (21). Hij won tevens de publieksprijs, in de vorm van een tijdschriftenbon. Merel Meekes (16) sleepte met een verhaal de tweede prijs in de wacht, in de categorie jong. Zij wonnen beiden boekenbonnen. Eervolle vermeldingen waren er voor Fabienne Hanegreef (12), Lisa Limbeek (12) en Bjorn Schrijen (18).

De Nijmeegse Nieuwe kende dit jaar opnieuw een record aantal inzendingen. De jury bestond uit Wout Waanders (dichter en hoofdredacteur van Op Ruwe Planken), Noortje Kessels (programmamaker Wintertuin), Amadou Sow (dichter en coördinator bij Het Inter-Lokaal) en Marjolein Visser (winnaar De Nijmeegse Nieuwe 2010). De juryleden waren zeer te spreken over de verrassende, spannende, maar ook humoristische verhalen en gedichten. 'Vooral in de categorie jong was de kwaliteit van de teksten hoog,' aldus de jury. 'Het viel op dat er veel gedurfde en gewaagde verhalen tussen zaten.'

De Nijmeegse Nieuwe is een samenwerking van Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Het Inter-Lokaal en Literair Productiehuis Wintertuin, en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen.

Meer info: www.denijmeegsenieuwe.nl .

------------------------------------------