Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

LAKS WAARSCHUWT KAMER VOOR 1040-URENNORM

In 2007 heeft het LAKS gestaakt tegen de onderwijstijd. De 1040-urennorm was te hoog gegrepen. Als oorzaak hokten scholen de scholieren op om aan de onderwijstijd te voldoen. Twee weken geleden diende de PVV een amendement in om van de voorgestelde 1000-urennorm 1040 uur te maken. Hier zijn wij het er natuurlijk niet mee eens. Daarom heeft het LAKS vandaag een brief heeft gestuurd aan de Kamerleden om hen te attenderen op de gevaren van de 1040-urennorm. Hieronder is deze brief terug te lezen en te downloaden.

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Namens 950.000 scholieren vragen wij u om dinsdag 29 november tégen een 1040 urennorm te stemmen en vóór een norm van 1000 uren. Wij zijn verbijsterd over de onverwachte draai van de minister. Afgelopen week sprak zij plotseling haar steun uit voor het amendement om de norm van 1040 uren in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs te handhaven.

Niet alleen gaat de minister volledig voorbij aan het adviesrapport van de Commissie Onderwijstijd, ook zet ze hiermee het gehele onderwijsveld buitenspel. Schoolbesturen, docenten én leerlingen zijn het eens dat een norm van 1040 uur les per jaar niet haalbaar is. Het is dus onvermijdelijk dat scholieren weer opgehokt worden.

Een hogere urennorm garandeert geen hogere onderwijskwaliteit. Wij vinden het zorgelijk dat de minister zich blindstaart op een getal terwijl er niet over de inhoud gepraat wordt. Het LAKS vindt dat een nieuwe wet daadwerkelijk zou moeten leiden tot een betere invulling van de lesuren. Van alle 1040 uren moet gegarandeerd worden dat deze uitdagend en zinvol zijn. Dat is in de huidige situatie onmogelijk.

Vier jaar lang is er gesproken met het gehele onderwijsveld. Het wetsvoorstel en de 1000 uren die daaruit voortkwamen, zijn een aanvaardbaar compromis. Wij vragen u dan ook om voor het originele wetsvoorstel te stemmen, en tegen het amendement. Scholen krijgen het niet voor elkaar om 1040 kwalitatief goede lessen te organiseren. Met dit voorstel zijn we weer terug bij af.

Deel |