Nieuw-Vlaamse Alliantie


Hoeveel cipiers hebben een strafblad?

klok 27 november 2011

De administratie van het gevangeniswezen kent het verleden van haar cipiers niet. Toch niet als die ooit veroordeeld zijn tot een werkstraf. "Knap vervelend voor de gevangenisdirectie, want cipiers moeten getuigen van onberispelijk gedrag", zegt Kamerlid Sophie De Wit van de N-VA. "De gevangenisdirectie moet dringend het volledige strafregister van haar personeel kunnen inkijken en niet enkel het afschrift dat de gemeente aflevert, want dat vermeldt geen werkstraffen", concludeert De Wit.

Dat sommige cipiers door de mazen van het net glippen, bleek recent in Sint-Gillis. Door een staking daar, werden cipiers van andere gevangenissen opgeroepen. Een cipier uit Bergen herkende één van de cipiers uit Sint-Gillis als een voormalig gedetineerde. De man zat destijds in voorhechtenis en kreeg uiteindelijk een werkstraf. De feiten waren niet licht: de voormalige politieagent had wapens gestolen en aan criminele organisaties bezorgd. "Dat iemand met een dergelijk verleden ooit nog cipier of agent kan worden, is onbegrijpelijk. Maar door zijn veroordeling tot een werkstraf, is het gevangeniswezen nooit achter zijn verleden gekomen. De man werd uiteindelijk wel op staande voet ontslagen toen de feiten bekend raakten", bemerkt De Wit.

Volgens Sophie De Wit legt dit een structureel probleem bloot bij Justitie: "Zolang men niet toelaat dat gevangenissen bij aanwerving het volledige strafregister kunnen inkijken, zal dit probleem blijven bestaan. De minister zegt geen weet te hebben van andere gevallen, maar dat verbaast ook niet, omdat het zo moeilijk te achterhalen is. De cipier in Sint-Gillis is door stom toeval herkend. Justitie moet dringend àl haar veiligheidspersoneel screenen, want dit is geen probleem van de gevangenissen alleen."

Ook gevangenen niet gekend Voor Sophie De Wit is dit het tweede voorval in korte tijd. "Na de ontsnapping in Merksplas eind september, bleek al dat Justitie haar eigen gevangenen niet kende. In Merksplas mogen enkel kortveroordeelden zitten, maar één van de ontsnapten bleek al een dubbele moord in het buitenland te hebben gepleegd. De gevangenis wist dat niet. Toen bleek dat Dame Justitia in België blind is voor het verleden van haar gevangenen. Nu blijkt ze ook blind voor het verleden van haar eigen cipiers." Auteur(s): Sophie De Wit, Kamerlid