Ingezonden persbericht


Utrecht, 27-11-2011

Popfestival Le Guess Who?: Internationaal hart van grensverleggende popmuziek

Afgelopen weekend was Utrecht het epicentrum van eigenzinnige popmuziek uit de hele wereld tijdens de vijfde editie van het Le Guess Who? festival. In acht muziekpodia in de Utrechtse binnenstad vonden meer dan tachtig optredens plaats. Artiesten planden hun tourschema, zodat ze dit weekend in Utrecht konden zijn om deel uit te maken van het festival - als artiest én bezoeker.

Le Guess Who? trok dit jaar 6000 bezoekers, bijna evenveel als de editie van 2010. Het aantal bezoekers dat alle vier de dagen van het festival bezocht is toegenomen, alsmede het aandeel buitenlandse bezoekers. Dit werd mede gegenereerd door een door het festival opgezette couchsurfingproject, waarbij Utrechtse inwoners een slaapplek aanboden. Daarnaast kreeg Le Guess Who? dit jaar exponentieel meer aandacht in de buitenlandse pers vanwege het unieke karakter van het festival wereldwijd. Ontwikkelingen waar de organisatie van het festival, Tivoli en Distorted Channel, erg trots op zijn.

Muzikale hoogtepunten
Nisennenmondai uit Japan opende het festival met overtuigende, bijna hypnotiserende, instrumentale show; voor velen de ontdekking van het festival. De Amerikaanse Bill Callahan betoverde even later met zijn duistere liedjes een bomvol Tivoli. Het Canadese krautrock van Suuns, de tegendraadse beats van het Britse Pursuit Grooves, de vuige garagerock van het Amerikaanse Bass Drum Of Death en de Deense postpunksensatie Iceage: allen speelden de sterren van de hemel. Ook bijzonder was de primeur van de indrukwekkende visuals-show van Utrechtse nachtburgemeester Boemklatsch en de psychedelische rock van Nederlands meest overtuigende cultband: The Devils Blood. De eer om het festival af te sluiten staat gepland voor de New Yorkse geluidskunstenaar Panda Bear, die nooit eerder in Nederland optrad.

Samenwerkingen Utrechtse initiatieven
Le Guess Who? heeft de handen ineen geslagen met diverse lokale Utrechtse organisaties, waardoor er ook overdag van alles te doen was in de stad. Zo kon er van goede muziek genoten worden en tegelijkertijd door de prachtige Utrechtse binnenstad wandelen met behulp van de Utrecht Indie Route, georganiseerd door podium KNG56 en DIY-platform Shaky Maracas. Een ander nieuw onderdeel was dit jaar op zaterdag het gratis toegankelijke Le Mini Who?, in samenwerking met diverse winkels en horecaondernemers in de binnenstad van Utrecht. Op deze zaterdag traden (inter-)nationale bands op en participeerden winkels en horeca door middel van speciale activiteiten in het kader van het Le Guess Who? festival. Het festival ging verder een samenwerkingsproject aan met het Utrechts indie-label Beep Beep en nam het Rumor 67 onder haar hoede. Met de Utrechtse Katoenfabriek werden 'live' unieke festival-totebags. Videokunstenaars oneseconds vertoonde hun installatie Cat's ass. Nick helderman maakte een analoog fotoverslag en er werden documentaires vertoond. Ten slotte was VPRO's 3VOOR12 4 dagen aanwezig met openbare opnamesessies, die op hun site terug te zien zijn.

Meer informatie:
www.leguesswho.com
http://leguesswho.vpro.nl/2011/