Ingezonden persbericht


Succesvolle eerste editie Explore the North

Het nieuwe multidisciplinaire festival Explore the North, dat afgelopen weekend haar première beleefde, heeft een prachtige eerste editie achter de rug. Meer dan 1500 bezoekers genoten van de verschillende programmaonderdelen in de binnenstad van Leeuwarden. Hoogtepunten van het festival waren onder meer het drukbezochte gratis optreden van Nils Frahm in de Grote Kerk op zaterdagmiddag, de uitverkochte literaire reis door Friesland op vrijdag en bovenal alle deelnemende artiesten die op een prachtige manier gebruik wisten te maken van de bijzondere speellocaties in Leeuwarden. Het festival ging vrijdagavond al veelbelovend van start met een literair symposium over 'Het Noordelijke Gevoel' in een vol Tresoar.

"Het zaadje is geplant"

Explore the North heeft laten zien dat er in Leeuwarden ruimte is voor een festival dat nieuwe wegen inslaat. Dat Friese cultuur in een moderne en internationale context plaatst. Stevig geworteld in de regio, maar met openheid naar buiten en zoekend naar verbindingen met de Noordelijke regio's. Een festival dat zich laat bezoeken als een ontdekkingsreis. Met daarbij tot slot de ontdekking van een nieuw festivalterrein rondom de Tweebaksmarkt, kan gesproken worden van een succesvolle eerste editie van Explore the North.

De vele enthousiaste reacties van bezoekers en artiesten maken dat er een uitstekende basis is gelegd om op voort te kunnen bouwen voor een volgende editie. Mede-initiator van Explore the North Jan Douwe Kroeske, die zelf op zaterdag te zien was in een Twee Meter Sessie met Teitur in de Grote Kerk, formuleerde het als volgt: "Het zaadje is geplant en de voedingsbodem is goed."

Unieke optredens in bijzondere locaties

In de indrukwekkende Grote Kerk begon het festival zaterdagmiddag met een gratis optreden van de Berlijnse neoklassieke pianist Nils Frahm, dat meteen de toon zette voor de rest van het zaterdagprogramma van Explore the North. Door de grote belangstelling voor het exclusieve optreden van Seeljocht ontstonden er rijen voor de deur van de Lutherse Kerk. Ook was er veel aandacht voor de Zweedse singer-songwriter Loney Dear en speelde Akron/Family vol overgave als laatste band in het voormalig postkantoor Post Plaza. Daarnaast maakten locaties als voormalige gevangenis De Blokhuispoort, de voormalige synagoge en het Van Sminia Huys de optredens precies tot hetgeen wat Explore the North wilde presenteren aan zijn bezoekers: unieke optredens in bijzondere locaties.

Het Noordelijk gevoel

Het programma van muziek, literatuur, poëzie en cross-overs draaide tijdens deze eerste editie volledig om het Noordse gevoel. Van Canada tot Groot Brittannië, van Scandinavië en de Baltische staten tot aan de Lage Landen. Het verbinden en versterken van gelijkgestemde kunstenaars uit het noorden is waar het festival om draait, dit doel werd prachtig uitgewerkt op de verschillende locaties: groots en intiem tegelijkertijd. Explore the North heeft tijdens deze eerste editie lokale artiesten op een internationaal podium weten te zetten. It Langstme en de Dea presenteerde er de première van Elena, Passengers opende het avondprogramma van het festival, en de speciaal voor het festival geïnitieerde projecten met beeldend kunstenaars Marije Kuiper en Gerard Boersma gaven de sfeer van het weekend prachtig weer. De klanklandschappen van het project van Bouke Groen en het Letse 1000 Pixels verbonden de verschillende locaties aan elkaar in het festivalhart op de Tweebaksmarkt.

Twitteraars over Explore the North
Ik zeg: Volgend jaar weer een Explore the North festival! Wat een fijne sfeer was daar gisteren. Meer van dit graag in Leeuwarden. #etn11

Ik ben een beetje verliefd na Explore The North. Seeljocht, Jóhann Jóhannsson en Hildur Guðnadóttir, The Black Atlantic: prachtig. #etn11

Wauw, dat was een mooie avond/nacht. Geslaagde eerste editie van Explore the North in #058. Chapeau, chapeau

Leuk al die optreden van Explore the North op verschillende locaties. Zo kom ik nog eens op plekken waar ik normaal nooit kom. #etn11

En van de kerk gaan we naar de synagoge... dat kan ook alleen met @etnfestival

Explore the North-festival: wat mij betreft een literair, poëtisch en muzikaal succes! #ikhebgenoten @etnfestival

------------------


Ingezonden persbericht