Ingezonden persbericht


Roep om alternatieven voor Zwarte Piet

Verhit debat bij festival 'Zwart van Roet' in Amsterdam

Een verhit debat over Zwarte Piet vond zondag plaats bij het evenement 'Zwart van Roet' in Amsterdam. Vertegenwoordigers van onder andere het Sinterklaasjournaal, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, scholen, media, de beweging "Zwarte Piet is Racisme", en anderen gingen met elkaar in gesprek.

Meer kritiek dan gedacht

Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal gaf aan dat de discussie over Zwarte Piet op de redactie van het Sinterklaasjournaal totaal niet speelt. "Zwarte Piet is een fantasiefiguur. Wie associeert Zwarte Piet nou met donkere mensen?"

Later noemde Kramer het debat "leerzaam". Hij zag dat er meer kritiek is dan hij dacht. "Ik had een achterafzaaltje met drie boze mensen uit de Bijlmer verwacht". Maar hij trof een gemelleerd gezelschap aan dat een intellectueel gesprek aanging. En in de volle zaal bij het debat bleek een groot deel van de donkere mensen weleens voor Zwarte Piet te zijn uitgemaakt. Kramer gaf aan dat hij vond dat het Sinterklaasjournaal hier toch iets mee moet doen. Hierover wordt een vervolggesprek gepland.

Samen in gesprek

Ineke Stroucken, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, gaf aan dat de situatie met Zwarte Piet wel degelijk als een knelpunt wordt gezien door het Nederlandse Sint Nicolaasgenootschap. "Zwarte Piet hoort momenteel bij de viering, maar doet ook mensen pijn" Stroucken stelde voor dat Nederlanders samen gaan kijken hoe hiermee om te gaan.

Transformatie Zwarte Piet

Bij het debat gingen ook stemmen op dat de discussie niet alleen over Sinterklaas moet gaan, maar over het koloniaal verleden van Nederland en racisme in bredere zin. Ondertussen hebben verschillende organisaties ook een standpunt over Zwarte Piet, zoals anti-discriminatieorganisatie Artikel1. Film- en theatermaker Felix de Rooy riep op de figuur Zwarte Piet te zien in de maatschappelijke en culturele context.

John Helsloot, onderzoeker bij het Meertens instituut, stelde voor om Piet voortaan niet meer helemaal zwart met gekruld haar te maken, maar wit met een paar roetvegen. Hij noemde het een "onnadenkend verhaal" om te zeggen dat Zwarte Piet zwart is vanwege de schoorsteen en benoemde Zwarte Piet ook als een "recent fenomeen" in de geschiedenis van het Sinterklaasfeest.

Alternatieven

In 2006 ontving de publieke omroep veel klachten vanwege het op tv vertonen van 'Regenboogpieten', in alle kleuren van de regenboog. Op het debat werd duidelijk dat er inmiddels diverse scholen in Nederland zijn waar Sinterklaas met Regenboogpieten en andere varianten wordt gevierd. Ook introduceerde HEMA in 2010 het Sinterklaasfeest in Groot-Brittanië met witte pieten met zwarte stippen op de wangen. Op het debat werd gevraagd of HEMA dit volgend jaar ook in Nederland wil introduceren.

"Zwarte Piet is Racisme"

Quincy Gario en Kno'Ledge Cesare, initiators van "Zwarte Piet is Racisme", namen ook deel aan het debat. Twee weken geleden werden zij hardhandig opgepakt en afgevoerd bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht vanwege het dragen van een T-shirt met de opdruk "Zwarte Piet is Racisme". Vanaf afgelopen zomer zijn Gario en anderen met 'Zwarte Piet is Racisme' op festivals door heel Nederland met diverse mensen in gesprek is gegaan over Zwarte Piet.

Het debat bij 'Zwart van Roet' werd geleid door Kirsten van den Hul, columnist van het Algemeen Dagblad.

Festival

Het festival 'Zwart van Roet' gaat de komende week nog verder in Amsterdam met een expositie, een filmavond, een leesgroep en een feest. Woensdagavond is de vertoning van de documentaire "Read The Mask. Tradition Is Not Given". Zaterdag 3 december is er een leesgroep over stereotypes in Westerse kunst en culturele uitingen, en een 'artist talk' met verschillende kunstenaars. Dinsdag 6 december sluit 'Zwart van Roet' af met het feest "We Wanna Join The Party" in de Winston Kingdom, met bekende DJ's en live optredens. De organisatie van Zwart van Roet wil benadrukken dat zij een plaats biedt aan elke mening.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht