NOC*NSF


Arnhem, 27 november 2011

Nominaties NOS ( NOC*NSF Sportgala 2011 bekend

Schaatser Bob de Jong, schermer Bas Verwijlen en turner Epke Zonderland zijn genomineerd voor de titel 'Sportman van het Jaar 2011'. Voor de uitverkiezing 'Sportvrouw van het jaar 2011' komen Ranomi Kromowidjojo (zwemmen), Marianne Vos (wielrennen) en Ireen Wüst (schaatsen) in aanmerking. De genomineerde sportploegen zijn het Nederlands honkbalteam, de Nederlandse vrouwenaflossingsploeg shorttrack en de 4x100 meter estafettezwemsters. Maikel Scheffers (rolstoeltennis), Thierry Schmitter (zeilen) en Esther Vergeer (rolstoeltennis) hebben een nominatie verdiend in de categorie 'Gehandicapte sporter van het jaar 2011'. De strijd om de titel 'Coach van het Jaar 2011' gaat tussen Brian Farley (honkbal), Jacco Verhaeren (zwemmen) en Roel Verwijlen (schermen). De Young Talent Award wordt voor het eerst tijdens het gala uitgereikt, onder auspiciën van De Lotto. Genomineerd voor de talentenprijs zijn motocrosser Jeffrey Herlings, zwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers. De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Pieter van den Hoogenband en Leontien Zijlaard - van Moorsel.

Totstandkoming nominaties
NOC*NSF stelt samen met de sportbonden de groslijst op, waarna een vakjury de drie genomineerden per categorie bepaalt. De sporters en topcoaches brengen tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala - maandag 12 december in het World Forum in Den Haag - vlak voor de live televisie-uitzending hun stem uit. Zij bepalen zo wie van de genomineerden het podium mogen betreden om de awards in ontvangst te nemen. De vakjury die bepaald heeft wie de genomineerden zijn, bestaat uit de volgende personen: . Pieter van den Hoogenband, winnaar Fanny Blankers-Koen award . Leontien Zijlaard-van Moorsel, winnaar Fanny Blankers-Koen award . Charles van Commenée, chef de mission Olympische Spelen Beijing 2008 . Henk Gemser, chef de mission Olympische Spelen Vancouver 2010 . Thea Limbach, chef de mission Paralympische Spelen Beijing 2008 . Joop Alberda, coach
. John Volkers, sportjournalist
. Ewoud van Winsen, sportjournalist
. Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF (voorzitter vakjury)

NOS | NOC*NSF Sportgala
Het NOS | NOC*NSF Sportgala, dat dit jaar voor het eerst samen met Lotto wordt georganiseerd, is maandag 12 december van 20.35 tot 21.50 uur rechtstreeks te volgen via Nederland 1.

Op dit evenement, georganiseerd om de Nederlandse topsporters te eren en te waarderen, worden verschillende prijzen uitgereikt. De beste sporters van het jaar 2011 worden hiermee in het zonnetje gezet. Het gaat om de categorieën Sportman, Sportvrouw, Gehandicapte sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent. De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs - voor het gehele oeuvre - wordt ook overhandigd tijdens het Sportgala. Wie deze prijs wint, wordt bepaald door een jury die bestaat uit eerdere winnaars van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem