Rijksuniversiteit Groningen

Thermal spin transport and spin transfer torque in ferromagnetic/non-magnetic nanoscale devices

Datum: 28 november 2011

Promotie: dhr. A. Slachter, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Thermal spin transport and spin transfer torque in ferromagnetic/non-magnetic nanoscale devices

Promotor(s): prof.dr.ir. B.J. van Wees

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuw onderzoeksgebied: de spin-caloritronica

Het proefschrift van Bram Slachter beschrijft fundamentele experimenten waarin de koppeling tussen de elektrische, magnetische en thermische eigenschappen van elektronentransport in metalen wordt onderzocht. Voor dit doel zijn verschillende zeer kleine structuren, zogenaamde devices, gemaakt met behulp van elektronenbundellithografie en optische lithografie. De structuren zijn lateraal, dat wil zeggen dat ze parallel aan het oppervlak liggen van het siliciumsubstraat waarop de devices gemaakt zijn. Het onderzoek verbindt de twee bestaande individuele onderzoeksgebieden van de `spin-elektronica' en de `caloritronica' tot een nieuw onderzoeksgebied: de spin-caloritronica.

Het proefschrift is in twee delen opgedeeld. In het eerste deel worden experimenten beschreven waarin de verbinding tussen de elektrische, magnetische en thermische eigenschappen van elektronentransport in metalen wordt onderzocht. In het tweede deel worden experimenten en theorie beschreven waarin de invloed van spin-stromen op de magnetisatie dynamica wordt onderzocht. Voor alle experimenten maken we gebruik van magnetische geheugenelementen, die uit de magnetische legering Permalloy en koper bestaan.

Bram Slachter (Delfzijl, 1983) studeerde nanoscience in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG bij de vakgroep Physics of Nanodevices. Het werd gefinancierd door het Europese project DynaMax. Slachter is na afronding van het promotieonderzoek gaan werken bij ASML.

Laatst gewijzigd: 22 november 2011 11:41