Erasmus Universiteit Rotterdam

Bezuinigingen in zorg staan nieuwe kankerbehandelingen in de weg

Nieuwe geneesmiddelen en behandelingen lang niet voor iedere patiënt beschikbaar

Toegang tot nieuwe vormen van zorg wordt door de bezuinigingen steeds moeizamer. Prof.dr. Carin Uyl-de Groot en de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening besteden aandacht aan deze kwestie tijdens het congres `Toegang tot dure diagnostiek en dure kankergeneesmiddelen' op 28 november 2011 in Rotterdam. Nieuwe vormen van zorg zijn levensverlengende, kwaliteit van leven verhogende, moderne, maar helaas vaak ook duurdere, geneesmiddelen en de daaraan voorafgaande (duurdere) diagnostiek.

Als patiënten baat kunnen hebben van deze moderne behandelingen moet voorkomen worden dat deze alleen vanwege de hogere kosten of door onbekendheid niet worden ingezet bij kwetsbare groepen zoals oudere patiënten. Veel bezuinigingsmaatregelen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben niet tot doel dat de patiënt een verminderde toegang tot moderne behandelingen krijgt. Integendeel zelfs: het beleid is er juist vaak op gericht om die toegang ook in de toekomst te blijven waarborgen.

Toch is het risico dat door de effecten van de bezuinigingen een duurdere behandeling niet wordt ingezet bij een specifieke groep reumapatiënten zo reëel dat per 1 januari 2012 landelijk geregistreerd gaat worden of de patiënt die dergelijke duurdere behandelingen nodig heeft, ze ook daadwerkelijk krijgt. De door de Minister van VWS aangekondigde bezuinigingen kunnen dus, hoewel onbedoeld, leiden tot meer beperkingen in de toegang tot zorg. Alle betrokken partijen zullen de toegankelijkheid tot moderne en duurdere vormen van zorg de komende jaren intensief moeten bewaken. Tijdens het congres zal - onder leiding van Astrid Joosten - met alle sprekers en aanwezigen intensief overlegd worden over de vraag hoe de betrokken partijen daar gezamenlijk een actieve rol in kunnen spelen.

Het congres is een vervolg op het symposium en de oratie van prof.dr. Carin Uyl-de Groot van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 20 mei 2011 sprak zij haar oratie "Dure" diagnostiek en kankergeneesmiddelen: de andere kant van de ongelijkheid II uit. Hierin pleit zij voor volledige transparantie over de kwaliteit en doelmatigheid van geleverde zorg. Dit is van groot belang voor patiënt en maatschappij.