Gemeente Breda

Aanleg poelen, natuurvriendelijke oevers en faunapassages langs Bijloop in Talmazone, Roskam en Bijlooppark
Op maandag 28 november start de Gemeente Breda met het graven van acht poelen en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs de Bijloop. Deze beek loopt door het Bijlooppark (langs de Ambachtenlaan), langs de Roskam en door de Talmazone tot aan de Weerijs. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werkzaamheden op vrijdag 23 december afgerond.

Waarom

De poelen en natuurvriendelijke oevers worden aangelegd om deze gebieden geschikter te maken voor onder andere kikkers, salamanders, libellen en langs oevers broedende vogels. Tegelijkertijd wordt ervoor gezorgd dat de dieren veilig van het ene gebied naar het andere kunnen oversteken. Ter hoogte van de Graaf Engelbertlaan, de Rithsestraat en de Mastbosstraat worden zogenaamde faunapassages aangelegd. Dit zijn loopplanken in de betonnen buizen, die al onder de weg liggen.

Wat gaat er gebeuren

De poelen en natuurvriendelijke oevers worden met graafmachines uitgegraven. De afgegraven grond wordt met vrachtwagens afgevoerd. Alleen langs de Roskam, op het langs de Bijloop gelegen weilandje, worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dit zijn geleidelijk aflopende oevers waardoor leefgebied voor veel soorten planten en dieren ontstaat en zo ziet dit deel van de Bijloop er ook meer uit als een beekdal.

Op drie plaatsen moeten voor het aanleggen van de poelen nog enkele bomen en een deel van een bosje worden gekapt. Voor het kappen van vier bomen aan de Graaf Engelbertlaan, aan de oostzijde van het benzinestation en drie bomen aan de westzijde van de Mastbosstraat is een omgevingsvergunning verleend op 1 juli 2011. In het bosje op de hoek van de Graaf Engelbertlaan/Mastbosstraat wordt een open plek van ongeveer 750 m² gemaakt. Hier worden ongeveer 45 bomen met een doorsnede van 10 tot 30 cm en struiken gekapt. Een deel van deze kap heeft al plaatsgevonden, omdat de gemeente hier, voorafgaand aan het aanleggen van de poelen, eerst een archeologisch onderzoek heeft moeten uitvoeren. Deze bomen vallen onder de Boswet. Hier is geen kapvergunning nodig in het kader van de Gemeentelijke Bomenverordening. De Gemeente Breda heeft deze bomenkap op 30 mei 2011 gemeld bij de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Aan de noordzijde van de open plek bij de poel, worden weer bomen en struiken dicht naast elkaar geplant.
Deze melding in het kader van de boswet en de omgevingsvergunning kun u inzien op de website van de gemeente www.breda.nl, onder bekendmakingen.

De gemeente vraagt uw begrip

De vrachtwagens rijden tussen 7.00 uur en 17.00 uur. De grond uit de Talmazone wordt via de Graaf Engelbertlaan en het Esso tankstation afgevoerd. De grond uit de Roskam wordt afgevoerd via de Rithsestraat en de grond uit het Bijlooppark wordt via de Advocaatsdreef afgevoerd. De gemeente en de aannemer zijn zich ervan bewust dat de werkzaamheden overlast geven, maar proberen dit tot een minimum te beperken en vragen hiervoor uw begrip.

Informatie

Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met mevrouw W. de Groot van de Gemeente Breda, telefoonnummer (076) 529 90 17 (maandag en donderdag), e-mailadres w.de.groot@breda.nl. Op de overige dagen kunt u contact op nemen met de heer J. Stoutjesdijk, telefoonnummer (076) 529 47 69, e-mailadres jjmr.stoutjesdijk@breda.nl

Vragen aan de gemeente?