Gemeente Dalfsen

Nieuwleusen Synergie werkt aan een duurzaam Nieuwleusen

25-11-2011

Nieuwleusen Synergie is een initiatiefgroep die voor het dorp Nieuwleusen en omgeving duurzame initiatieven ontwikkelt. Nieuwleusen Synergie wordt ondersteund door de gemeente Dalfsen.

Circa 90 enthousiaste Nieuwleusenaren hebben op 19 oktober jl. een bezoek gebracht aan het Duurzaamheidscafé in sporthal de Schakel, waar al brainstormend de thema's voor een duurzaam Nieuwleusen zijn gekozen. Er zijn inmiddels 2 werkgroepbijeenkomsten geweest waarbij de thema's Zelfvoorzienend, Samen naar de toekomst, Technische Duurzaamheid, Daadkracht en Leefbaarheid verder zijn geconcretiseerd.

De eerste werkgroepbijeenkomst op 9 november stond in het teken van dromen. In de verschillende werkgroepen werd gedroomd over de invulling van een duurzaam Nieuwleusen. Er werd onder andere gedroomd over een zelfvoorzienend dorp, zonnepanelen, een lokaal duurzaam energiebedrijf, glasvezel internet, het Kulturhus, omzien naar elkaar en vervoer voor ouderen.
De tweede werkgroepbijeenkomst op 23 november stond in het teken van denken. De avond startte met een kenniscarrousel, waarbij de deelnemers informatie konden halen bij verschillende ervaringsdeskundigen. Onder andere Hellendoorn Samen, Duurzaam Hoonhorst en de provincie met het Lokaal Duurzaam Energiebedrijf deden hun verhaal. Vol inspiratie en goede ideeën hebben de werkgroepen vervolgens verder gewerkt aan hun plannen voor een duurzaam Nieuwleusen. De thema's zijn deze avond aan de hand van een aantal vragen verder uitgewerkt tot bruikbare ideeën. Bruikbare ideeën die er voor kunnen zorgen dat wij onze omgeving minder gaan belasten en onze gemeenschap op termijn besparingen gaan opleveren.
De derde en laatste werkgroepavond is op 7 december en staat in het teken van doen. De werkgroepen zullen op deze avond de plannen voor een duurzaam Nieuwleusen gaan afronden.

Op 20 en 21 januari 2012 zullen alle plannen worden gebundeld en gepresenteerd tijdens een eindconferentie. Daarna zullen de meest haalbare en bruikbare ideeën worden omgezet tot een plan van aanpak waar de Nieuwleusenaren en het Nieuwleuser bedrijfsleven mee aan de slag kunnen. Tot die tijd zullen de meer dan 40 inwoners in de werkgroepen de Duurzaamheidskar op de rails proberen te krijgen.

U kunt Nieuwleusen Synergie volgen op www.nieuwleusensynergie.nl. Heeft u goede ideeën voor een duurzaam Nieuwleusen, dan kunt u deze via het reactieformulier op onze website versturen.