Gemeente Son en Breugel


Van afval naar grondstof

Son en Breugel neemt het voornemen om van afval grondstoffen te maken zeer serieus. De enthousiaste respons op de afvalenquête, die deze zomer werd gehouden, is een mooie opsteker hiervoor. 46% Van de 2000 aangeschreven mensen vulden de vragenlijst in, hetgeen de betrokkenheid van de inwoners aantoont.

Uit de enquête blijkt dat afvalscheiding door bewoners belangrijk wordt gevonden. De inwoners willen goed geïnformeerd worden over wat, hoe en waar zij afvalproducten gescheiden kunnen aanbieden. Het financiële voordeel dankzij afvalscheiding prikkelt slechts een beperkte groep mensen. De inwoners van Son en Breugel waarderen deze huidige gemeentelijke voorziening met een 7,6.

Dat is mooi, maar geen resultaat om bij achterover te leunen. De enquêteresultaten worden daarom volop gebruikt voor nieuw beleid. De gemeente legt nadruk op het belang van afvalscheiding en nóg meer efficiency uit het ophalen en wegbrengen van afval. Het doel: méér afval recyclen tot nieuwe grondstof.

Kennis, houding en gedrag
Afvalverwerking en -scheiding wordt beïnvloed door kennis, houding en gedrag.
Zo weet nagenoeg 100% van de geënquêteerden dat GFT-afval, glas, batterijen, papier en karton en plastic verpakkingen gescheiden kunnen worden aangeboden. De helft van de inwoners weet bijvoorbeeld niet dat luiers gescheiden kunnen worden aangeboden.

Driekwart van de inwoners vindt "het niet lastig" om afval te scheiden. Ruim 80% vindt afval scheiden belangrijk en wil weten of hun afval ook daadwerkelijk wordt gerecycled.
Iets meer dan de helft (51%) van de respondenten geeft aan voldoende mogelijkheden te hebben om gescheiden afval tijdelijk thuis op te slaan, 33% heeft geen plaats meer over en 16% heeft thuis onvoldoende mogelijkheden om het afval tijdelijk gescheiden op te slaan. De ruimte thuis kan dus wel een oorzaak zijn waarom mensen niet al het afval goed sorteren.

Stankoverlast, hygiëne en gemak zijn de belangrijkste redenen om herbruikbaar afval bewust bij het restafval te werpen. Bij 46% van de ondervraagden belandt nog minimaal de helft van het afval in de grijze container, terwijl men dit had kunnen scheiden. Vooral organische producten en kunststof verpakkingen belanden ten onrechte in de grijze container. Driekwart van de ondervraagden biedt het plastic 1 keer per twee weken gescheiden aan.

Het college van b&w wil afvalscheiding optimaliseren, door meer te experimenteren met meer soorten afvalbakken en de grootte ervan. Door tests met ophaalfrequentie en tarieven voor afvalstromen. Voorbeeld hiervan zijn het experiment waarbij de milieustraat gratis is voor (gescheiden) tuinafval en het gratis omwisselen van de groenbak voor een grotere. De omwisselactie heeft inmiddels meer dan 300 aanvragen (!) opgeleverd.

Duurzaam
Afvalverwerking is één van de vijf hoofdthema's van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. De onderwerpen afval, energie, biodiversiteit, gemeentelijke gebouwen en milieu vormen de hoofdstukken van de beleidsnota in wording.