Gemeente Coevorden

Ondanks forse bezuinigingen blijft Coevorden komende jaren in financieel zwaar weer

maandag 28 november 2011

De aanhoudende economische crisis trekt de komende jaren een zware wissel op het huishoudboekje van de gemeente Coevorden. In de eerste tien maanden van dit jaar is de gemeente erin geslaagd een bezuiniging van maar liefst ruim 3.500.000 euro te realiseren. Ondanks deze forse bezuiniging verwacht het college dat de financiële onzekerheden de komende jaren nog voort zullen duren. De economische crisis is nog niet ten einde. Daarnaast zorgen decentralisaties vanuit het rijk op het gebied van Jeugdzorg, begeleiding AWBZ en de Wet Werken naar Vermogen voor veel financiële onzekerheid voor de gemeente.

Dat blijkt uit de tweede bestuursrapportage die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Op 6 december behandelt de gemeenteraad de tweede bestuursrapportage in Kamer 1 en 2.

De tweede berap sluit met een tekort van 719.000 euro waar in de eerste berap nog de prognose 475.000 euro was. Met de uitvoering van de grootste bezuinigingsoperatie uit de geschiedenis van de gemeente Coevorden, `Perspectief vraagt durf', heeft de gemeente grote stappen gezet om weer in gezond financieel vaarwater te komen. Dat ondanks deze forse bezuinigingen het tekort in de tweede berap is opgelopen is vooral te wijten aan de economische crisis die grote sporen achterlaat. Met name het oplopen van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een WWB-uitkering (Wet Werk en Bijstand) en Bijzondere Bijstand en de grote terugloop in het aantal bouwaanvragen veroorzaken grote tekorten: respectievelijk 235.000 euro, 198.000 euro en 250.000 euro.

In de begroting voor 2011 stond een bezuinigingsopgave van 3.743.000 euro, waarvan in de eerste tien maanden van dit jaar inmiddels 3.576.891 gerealiseerd is. De verwachting is dat van de resterende 150.000 euro het grootste deel dit jaar nog wordt gehaald. In de komende jaren loopt de bezuinigingsopgave voor de gemeente Coevorden op van 4,7 miljoen euro in 2012 naar 6.6 miljoen euro in 2014. Het college ziet een steeds zwaardere opgave op zich afkomen omdat de ruimte in de budgetten inmiddels minimaal is.