Openbaar Ministerie

Convenant Strategische Alliantie Wetenschap, Rechtspraak en Openbaar Ministerie

28 november 2011 - Arrondissementsparket Assen

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, de rechtbanken en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland hebben besloten nauwer samen te werken en daarvoor een strategische alliantie te sluiten.

Hierin zullen bestaande vormen van samenwerking zoals de Togamaster, de Studentenrechtbank en het bureau Onderwijs Noordelijke Gerechten worden ondergebracht en nieuwe vormen van samenwerking op het terrein van onderwijs, onderzoek, deskundigheidsbevordering en uitwisseling van personeel geïnitieerd.

Ondertekening convenant
De samenwerking wordt vastgelegd in het convenant `Strategische Alliantie Wetenschap, Rechtbanken en Openbaar Ministerie in Noord-Nederland'. Het convenant wordt op 5 december 2011 om 13.30 ondertekend door de drie partijen. De ondertekening vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom een convenant?
Een samenwerkingsverband versterkt de maatschappelijke relevantie van onderwijs en onderzoek, maar ook de wetenschappelijke juridische kennisinfrastructuur in Noord-Nederland. De drie partijen hebben ieder baat bij een goede uitwisseling van kennis, informatie en het verkrijgen van nieuwe inzichten. De samenwerking creëert kansen voor excellerende studenten om bij het Openbaar Ministerie of de rechtbank aan de slag te gaan. Daarnaast kunnen vanuit de universiteit medewerkers aan de slag als plaatsvervangend officier van justitie of als plaatsvervangend rechter.

Activiteitencatalogus
Om de gemaakte afspraken uit te voeren is een stuurgroep opgericht die bestaat uit leden van het bestuur van de faculteit, de rechtbanken en het OM Noord-Nederland. De stuurgroep stelt ieder jaar een jaarplan vast. Een onderdeel van het jaarplan is een activiteitencatalogus. In deze catalogus worden de gezamenlijke activiteiten weggezet in de categorieën: onderwijs, onderzoek, personeel,
deskundigheidsontwikkeling en onderwijs. Daarnaast is er een programmacommissie waaraan een coördinator is verbonden. De coördinator is een medewerker van 1 van de deelnemende partijen en is tevens de aanjager van het samenwerkingsverband.

Goede samenwerking
De Faculteit Rechtsgeleerdheid, de rechtbanken en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland zijn verheugd met deze samenwerking en hopen in de toekomst mooie activiteiten en projecten te ontwikkelen. Een van de punten uit de samenwerking is dat er als voorloper op het ondertekenen van het convenant twee masterstudenten criminologie stage gaan lopen bij het OM Noord-Nederland. Ook zullen de partijen kijken naar de organisatie van een togamaster congres in het najaar van 2012.

Noot voor de redactie (