CDA


Nieuws
Controles leiden tot ergernis
donderdag 24 november 2011

De CDA fractie van Gelderland onderneemt actie op de klachten, geuit door agrariërs over controles die zijn uitgevoerd door de NVWA (voorheen AID). De controles, die zonder toestemming vooraf zijn uitgevoerd, betreffen de afmetingen van graslandpercelen waarvoor een subsidie voor natuur- en/of landschapsbeheer loopt of is ingediend. Harold Zoet van de CDA fractie heeft hierover schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld.

Ondermeer op De Veldhoef in Putten heeft een controleur, in eerste instantie zonder toestemming van de eigenaar/gebruiker, de percelen nagemeten. Twee dagen later meldde de betreffende controleur zich op het bedrijf De Veldhoef. De uitkomsten van zijn metingen kenden grote verschillen met de door de agrariër ingediende afmetingen. De afmetingen van de agrariër zijn afkomstig van de Dienst Regelingen. Op verzoek van de eigenaar zijn de percelen voor een tweede keer gemeten met weer een andere uitkomst.

Naast de controles door de NVWA,die tot ergernis bij de agrariërs hebben geleid, blijkt tussen de Dienst Landelijk Gebied en de NVWA ook verschil van opvatting te bestaan over de eisen aan beplantingen rondom kikkerpoelen.

Voor de CDA-fractie is dit aanleiding geweest om aan Gedeputeerde Staten te vragen of zij op de hoogte zijn gesteld van deze controles en of de gebruikte meetapparatuur wel aan de eisen voldoet. Ook de bekendheid met de eisen rondom beplanting van kikkerpoelen wordt gevraagd en waarom dit heeft geleid tot een andere opvatting tussen twee diensten.

Om in de toekomst deze klachten te voorkomen en de noodzakelijke medewerking van de agrariërs te houden als het gaat om de uitvoering van agrarisch natuurbeheer stelt de CDA fractie voor om heldere en passende maatregelen te treffen.

Harold Zoet