Woningcorporatie Ymere

Opening tentoonstelling over Slachthuisbuurt Haarlem

28-11-2011

Vrijdagmiddag 25 november was in het ABC Architectuurcentrum Haarlem, de opening van de tentoonstelling De Slachthuisbuurt, een karakterschets.

De opkomst was met 100 man erg goed te noemen. Zowel buurtbewoners als medewerkers van de verschillende corporaties en de gemeente, waren benieuwd naar de tentoonstelling.

ABC
Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem, verwelkomde alle aanwezigen. Verheggen gaf aan verheugd te zijn met de hoge opkomst: Hoe meer mensen nadenken over architectuur, hoe beter de kwaliteit van die architectuur wordt. En dat is precies waar wij met het centrum aan bij willen dragen. Na het openingswoord kwam wethouder Cassee met een nieuwtje. Hij kon er nog niet te veel over uitweiden, maar Cassee liet doorschemeren dat de gemeente aangeboden is om de panden op het Slachthuisterrein te verwerven. Dit zou voor de ontwikkeling van de Slachthuisbuurt een belangrijke stap voorwaarts zijn.

Regiodirecteur Gerrie Blok schetste de aanwezigen de opgave waar Ymere in de Zuidrand van de Slachthuisbuurt voor staat. De sloop van de bouwblokken is bijna klaar en daarvoor komen twee ensembles terug, met een mix aan appartementen en grondgebonden woningen. Deze zijn rondom een halfverhoogde binnentuin geplaatst, zodat daaronder plek is voor de parkeergarage. Voor de nieuwsgierigen onder u, verwijs ik u graag naar de tentoonstelling. Deze geeft u een prachtig beeld hoe de twee ensembles er uit gaan zien, aldus Blok.

Tijdslijn
De ontwikkeling van de Slachthuisbuurt is aan de hand van een tijdslijn te volgen. Historische architectonische beelden leiden de bezoekers door de geschiedenis, via het heden naar de toekomst. De meeste mensen kennen vooral de randen van de Slachthuisbuurt en krijgen daarmee een eenzijdig beeld van deze grotendeels vooroorlogse wijk. De expositie toont de ontstaansgeschiedenis van karakteristieke plekken zoals het slachthuis en de Nijlstraat met zijn fraaie architectuur.

Sociale leven
Naast architectuur is er ook veel aandacht voor het sociale leven in de Slachthuisbuurt. Gebouwd als volksbuurt, is de Slachthuisbuurt voor steeds meer mensen een plek geworden waar zij trots op zijn. De expositie toont het bonte gezelschap aan bewoners, onder meer aan de hand van historische beelden uit persoonlijke archieven van bewoners van de Slachthuisbuurt.

Initiatiefnemers
De tentoonstelling is een initiatief van de gemeente Haarlem en de drie Haarlemse woningcorporaties Elan Wonen, Pre Wonen en Ymere. Voor de totstandkoming van de expositie is samengewerkt met onder meer de Wijkraad Slachthuisbuurt en kunstenaarscollectief Het 5eKwartier. De tentoonstelling is te zien tot 22 januari 2012.