Rijksoverheid

Oekraïne inspecteert wapens Nederlandse krijgsmacht

Nieuwsbericht | 28-11-2011

Een team van 9 Oekraïners heeft vorige week 2 inspecties uitgevoerd bij de Nederlandse krijgsmacht. De Oost-Europese militairen checkten het aantal conventionele wapens bij 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte en een materieelcomplex in Oudemolen.

Als lidstaat van de NAVO ondertekende Nederland in 1990 het verdrag `Conventional Armed Forces in Europe', een van de belangrijkste fundamenten van de Europese veiligheidsorde. Dit ontwapeningsakkoord limiteert namelijk het aantal conventionele wapens, zoals tanks, gevechtsvoertuigen, artillerie, gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters. Het voorkomt een verrassingsaanval op grote schaal, zoals tijdens de Koude Oorlog werd gevreesd.

Elk land publiceert jaarlijks een overzicht met het aantal conventionele wapens en de locaties ervan. Ieder land heeft het recht om na te gaan of de gegevens van de overige staten kloppen. Zo voerde Nederland vorige maand nog een inspectie uit in de Oekraïne, waar oud oorlogsmateriaal gereed werd gemaakt voor transport.

Transparant

Hoewel het oorspronkelijke doel, reductie van het conventionele wapenarsenaal in Europa, al lang is behaald, blijft het verdrag van belang. Luitenant-kolonel Van der Molen van Defensie Wapen Beheersing Organisatie: "Het is een van de weinige mogelijkheden om oog te houden op de bewapening in landen om de NAVO heen. Ook is het vaak een middel om een brug te slaan tussen landen, waarmee we normaal nauwelijks contact hebben." Hij benadrukt: "Het is belangrijk om op zulke momenten transparant te zijn, zonder meer dan het noodzakelijke prijs te geven."