De Alliantie


VVD-Kamerlid Betty de Boer bezoekt Amersfoort



Verslag van werkbezoek VVD-Kamerlid Betty de Boer aan Amersfoort

Maandag 21 november 2011 heeft VVD-Kamerlid Betty de Boer een werkbezoek gebracht aan Amersfoort. Ze werd ontvangen door Jim Schuyt en Sonja van Beek van de Alliantie.

Tijdens het bezoek heeft mevrouw De Boer kennis kunnen maken een aantal Alliantie Amersfoort Vernieuwt-projecten* en onze organisatie beter leren kennen. Ze luisterde aandachtig naar onze ervaringen op het gebied van regionale samenwerking, politieke procedures en wijkvernieuwing. Maar ook themas als right to buy en het mogelijk maken van een wooncarrière passeerde de revue.

Graffiti op gevels flats Bachweg
Er werd gestart met een bezoek aan vier flats aan de Bachweg 12 t/m 40. Medewerker Carla Dee is aanwezig met twee kunstenaars, de broers Stein en Wessel Koning van ikwilgraffiti.nl, en vertellen vol passie over hoe ze de kleurrijke graffiti op de kopgevels van de flats hebben aangebracht. Op iedere kopgevel staat een andere afbeelding. Samen vormen ze het kunstwerk. Op de vierde flat staat een afbeelding met een spelend kind. Zij is een jonge bewoonster uit de flats en heeft hiervoor model gestaan. Het kunstwerk maakt duidelijk dat ook dit deel van Randenbroek aangepakt zal worden in het kader van Amersfoort Vernieuwt. Het gaat waarschijnlijk nog vijf jaar duren voordat de Amersfoort Vernieuwt aanpak op deze locatie zover is. Betty de Boer is onder de indruk van het kunstwerk op de flats dat de buurt een nieuwe impuls geeft.

Parkweelde II, op de foto (vlnr) Jim Schuyt, Betty de Boer en Dick van Tatenhove
Parkweelde II, op de foto (vlnr) Jim Schuyt, Betty de Boer en Dick van Tatenhove
Kruiskamp veert op

In de wijk Kruiskamp werd eerst een bezoek gebracht aan het nieuwbouwproject Parkweelde II. Op de locatie van vier gesloopte sociale huur portiekflats verrijzen momenteel nieuwbouwkoopwoningen. Projectmanager Dick van Tatenhove vertelt enthousiast over het intensieve traject met de klankbordgroep, hoe het nieuwbouwproject uiteindelijk tot stand is gekomen en dat een paar meter verderop in de straat een complex met sociale huurappartementen wordt gebouwd waar onderin maatschappelijke bedrijfsvesting gaat komen. Dick bracht het punt onder de aandacht van de privatisering van nutsbedrijven en de consequentie dat de samenwerking met verschillende nutsbedrijven bij een binnenstedelijk project extra hoge bouwkosten veroorzaakt. Hester Meijer, medewerkster wijkbeheer, kwam met mooie bewonerservaringen zoals nieuwe bewoners die elkaar erop aanspreken om de nieuwbouw schoon, heel en veilig te houden.

Startersruimten ondernemers Liendert
Op de Havikshorst in Liendert zijn zeven garages in de plint van de flats omgebouwd tot bedrijfsruimten en één garage tot een centrale sanitairruimte. Gebiedsontwikkelaar Dieuwke Leveling vertelt dat het doel van dit project is om de wijkeconomie te versterken door de startende ondernemer een bedrijfsruimte aan te bieden voor een periode van twee jaar voor een lage huur. Onderneemster Deniece Caffe runt op nummer 21 een kapperszaak. Ze verteld dat ze zonder de startersruimte geen eigen zaak kon opstarten. Wel geeft ze aan dat de proefperiode van twee jaar wat haar betreft te kort is. Deze periode is bedoeld om andere startende ondernemers ook een kans te bieden. Ze heeft ondertussen een vaste klantenkring opgebouwd maar merkt dat het nog lastig is om die kring verder uit te breiden en verwacht dat ze wat langer nodig heeft om haar zaak goed draaiend te krijgen. Trude Bosman runt het workshop atelier Chicachic. Hier worden feelgood-workshops gegeven. Trude noemt het workshakes, een mix van leuke ontmoetingen op eensfeervolle (roze) locatie, culinaire verwennerij en creativiteit. We raken allemaal geïnspireerd door haar enthousiasme en ondernemersdrift. Dit is een prachtige afsluiting van een geslaagd werkbezoek.

Kapsalon in Liendert, op de foto Betty de Boer en Jim Schuyt Workshakes Liendert, op de foto (vlnr) Trude Bosman, Jim Schuyt, Betty de Boer en Dieuwke Leveling
Kapsalon in Liendert, op de foto Betty de Boer en Jim Schuyt Workshakes Liendert, op de foto (vlnr) Trude Bosman, Jim Schuyt, Betty de Boer en Dieuwke Leveling

Onderwerpen uit de portefeuille van Betty de Boer: grote stedenbeleid, wijkaanpak, volkshuisvesting, bouwen en wonen.


* Met Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort, de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Buurten waar mensen prettig met elkaar samenleven en actief deelnemen aan de maatschappij.
---