Gemeente Bernheze


Waterspitsmuis in beekdal van de Aa

In het beekdal van de Aa is de zeldzame waterspitsmuis aangetroffen. Het diertje behoort tot een van de meest bedreigde diersoorten in Nederland en staat op de rode lijst. Een 'stoere' muis is het volgens waterschap Aa en Maas...

Stoer omdat deze muis als waterliefhebber heel wat kan. Vooral duiken is een specialiteit, een waterspitsmuis schrikt er bovendien niet voor terug om een wandeling op de bodem van het water te maken.

De waterspitsmuis - zonder staart 10 centimeter lang en donker van kleur - is aangetroffen in het beekdal van de Aa ter hoogte van Middelrode. Muizenkenner Toon Ondersteijn deed in opdracht van het waterschap op onderzoek trof de muis in levende lijve aan.

Waterspitsmuizen komen meestal niet ver van het water vandaan. Ze eten insecten, wormen en slakken. Waterschap Aa en Maas is al enkele jaren bezig om laagbroekbeek de Aa te herstellen. Het moet leiden tot terugkeer van wat het waterschap heel mooi omschrijft als 'beeklevensgemeenschappen'. Van dieren die in een dergelijke omgeving gedijen dus. En de waterspitsmuis is een van soorten die het waterschap op het oog heeft om weer een aangename leefruimte te bieden.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35